11/6
米子空港に到着。
昨年からお取引を始めた山陰のスーパーチェーン一番店、まるごうさんからワインセミナー開催のご依頼をいただきやって来ました。
まずは、まるごう境港店さんを訪問。
おお!ワタシがいます。
入口付近にマルキドボーランを並べたところ、とてもよく売れているとのことです。
うれしいです。
店長の近池さんと記念撮影。
ありがとうございます。引き続きどうぞよろしくお願いいたします。
さて、ここに来たなら行かずばならない奥出雲ワイナリー。
まるごうさんの酒担当バイヤーの石場さんと一緒に訪問します。
石場さん。酒担当バイヤーになってまだ数ヶ月。
ワイナリー訪問は今日が初めて。
地元ならでは、逆に、奥出雲ワイナリーがどれくらい凄いのか、どうやら彼は知らないみたいです。
ワイナリー長の安倍さんと、久しぶりの再会。
ちょうど今年の仕込みがようやく終わりに近づいているところで、わりとゆっくりと話が出来ました。
今年の小公子は、昨年の大きく上回る5トンの収穫があったそうです。
4月の遅霜対策で、夜中の2時から1ヘクタールの畑に10メートルおきに灯油缶を燃やして、葡萄の芽を寒さから守ったそうです。スタッフ全員もちろん徹夜。
それを3回も行ったそうです。
ひえー!
さらに、びっくり!
まるごうワインバイヤーの石場さんの奥さま(新婚)の実家が、安倍さんの実家のご近所で、彼女のことを小さい頃から知ってることがわかりました。
うーむ、さすがは出雲、ご縁ですね〜(?)。
米子に戻って、鉄板焼きの銘店へご案内をいただきました。
ドクターXの西田敏行になったのような気分で、美味しいお肉をいただきました。
ドメーヌシャンドンも、赤ワインも美味しかったです。
その後、もう一軒。
久しぶりにバーボンをいただきました。
米子の夜は良いですね~。
Nov. 6
I arrived at Yonago Airport.
I will have a wine seminar for staff of Marugo, a local supermarket chain in Sanin, where is a west side of Japan.
At first, I visited to Sakaiminato Store.
I found my photo at the wine corner.
I took a photo with Mr. Chikaike, the store manager.
Thank you very much!
Then I went to Okuizumo Winery, a very fine winery and Vineyards in west Japan, with Mr. Ishiba, who is the wine buyer in Marugo.
For me, Okuizumo Winery is one of the top wineries in Japan.
The quality of Shokoshi, which is Japanese hybrid grape variety, and Chardonnay is outstanding, I think.
Mr. Abe, who is the cellar master & winemaker, welcomed us.
Almost all wine fermenting were just finished in last week.
He had a time to guide us to the cellar.
We enjoyed secret wine talks very much.
After the visit, we went back to Yonago and enjoyed a very fine Teppan-yaki dinner.
Every dish was very delicious.
Thank you very much!