凄いぞ、ポルトガルとドメイヌタケダ!

9/26

休肝日

 

 

 

 

9/27

風邪がくすぶり続けます。

 

そんな中、今日もお料理当番は手巻き寿司。

 

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新潟産天然ヒラメ、長崎産真鯵、青森産スルメイカ、北海道産殻付ホタテ、石川産甘エビなど。

 

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超美味しい!

 

 

 

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1本目 キンタ・デ・アゼヴェード ヴィーニョ・ヴェルデ 2016 1,500円 新入荷

今回入荷した5種類の直輸入ポルトガルワインのうち、これ最後に飲みます。

正直、いままで飲んだヴィーニョ・ヴェルデってなんだたんだろう? と、思うほど、これ別格に美味しいです。

いままで飲んだことのあるヴィーニョ・ヴェルデは、口あたりがよい微発泡で軽いワイン。

ほとんどにソルビン酸が入ってて、好きなワインではありませんでした。

これ、真逆。

きれいな柑橘系のフルーツに、エレガントな酸、心地の良いミネラル感に、深く複雑な滋味。

ワタシ、炭酸に鈍感なので、言われなければ気づかないほどの僅かな微炭酸。

ワインとしての完成度がすごく高いです。

3000円くらいのワインの風格があると思います。

手巻き寿司に完璧にあいました。

あと、ボトルの背が高いです。のっぽです。

 

 

2本目ドメイヌ・タケダ ベリーA古木 2015

先月ワイナリーを訪問したときに、社長の典子さんから頂いたサンプルボトルです。

価格は3780円と伺いました。

タケダワイナリーの自家葡萄園にある樹齢70年超の古木のベリーAから仕込まれています。

どれどれ。。

おお!ながしま!しばた!すえつぐ!くろえ!どい!もり!たかはしひふみ!!

 

これは、凄い超ど級のベリーAですね。

はじめ、やや還元っぽいニュアンス。すぐに消えると並々ならぬ怒涛の果実味がわきあがります。

深く甘く複雑で官能的な果実味です。

とにかく、果実味、果実味、果実味、また果実味。

豊かな酸がボディと果実味を引き締め、きわめてエレガントに収斂します。

いや、典子さん、アナタはやっぱ凄い。それとも樹齢70年のブドウの樹がすごいのか?

いや、これは武田家に代々続く、伝統の力というべきでしょうね。

貴重なサンプル、ありがとうございました。

 

 

 

 

 

Sep. 27

I hate it but I have kept a cold.

 

However, I cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

I love Temaki-Suhsi.

 

 

 

1st Quinta de Azevedo Vinho Verde 2016 1500 yen

It was the final drinking in 5 bottles of the new arrivals from Portugal.

Oh!

I love this one very much.

It’s quite different from other “OK” Vinho Verde I have ever tasted.

I like this very fine citrus, elegant fruits, fine minerals and deep-comfortable after taste.

I think it is an outstanding white wine in this class.

It was very good for Temaki-Sushi today.

That’s great! Fantastic!

 

 

2nd Domaine Takeda Bailey-A Vieille Vigne 2015 Sample Tasting

It was the sample bottle I was gave from the winery when I visited there last month.

It is made from the old vines, 70 years old, at the estate vineyard.

Oh!

I was sure that it’s an absolutely outstanding Beiley-A.

At first, I felt slightly reductive nuance.

It’s gone very soon and multiply layered huge fruits appeared.

The fruits are deep, sweet, complex, elegant and sexy.

There are fruits, fruits, fruits, fruits and fruits!

Very fine acidity makes the multiply fruits be very elegant.

I think it is the one of best Bailey-A wines in Japan.