12/26
息子夫婦と孫が大阪に帰りました。
家の中が、とても静かになりました。
今日は休肝日。
12/27
お正月の食材の買い出しに、あざみ野へ出かけました。
お店はどこも、大勢のお客さんで賑わっていました。
今日の料理
真鯵とカツオの刺身

あざみ野マルシェで、豊洲市場から直送の鮮度抜群、特大の真鯵を一尾399円という破格の値段でゲットしました。
「なんで、こんなに安いんですか?」と、魚売り場の方に尋ねると、
「この時期、魚屋はカニとエビを売らなくちゃいけないんで、特大の真鯵みたいな変わり種は、だれも見向きもしないんですよ。だから破格でいっぱい仕入れちゃったから、破格の値段で一気に捌くんですよ。」 だ、そうです。
なるほど。真鯵の刺身、抜群に美味しかったです。

いつものサラダ

宮城産黒毛和牛ミスジのステーキ 和風ソース


ステーキ肉もあざみ野マルシェで、黒毛和牛の稀少部位をゲット。

柔らかくって、ジューシーで、旨味がたっぷり。

ステーキも抜群に美味しかったです。
たまには足を延ばして、いつもと違う河岸に出かけてみると、意外な食材に出会うことがありますね。

本日のワイン

ドメーヌ ペッシュ・プイエ シャルドネ 2022 1,800円
お刺身に合わせて、お気に入りのラングドックのシャルドネを開けました。
自然農法で栽培したブドウを、シュール・リー製法で仕込んでいます。
南のワインですが、澄み切った冷涼感あふれるピュアな味わい。
もちろんお刺身には、ぴったりでした。
意外にも、大根おろしと柚子ポン酢で頂いたステーキにもとても良く合いました。
今日は料理もワインも大成功!
Dec. 26
My son, his wife, and the grandson returned to Osaka.
The house became very quiet.
Today is a No Wine Day.
Dec. 27
I went to Azamino to buy New Year’s food ingredients.
All the shops were crowded with a large number of customers.
Today’s dish
Sashimi with Aji and Katsuo
At Azamino Marche, I got an extra-large Aji delivered directly from Toyosu Market at an unbeatable price of 399 yen per fish.
“Why is it so cheap?” I asked the person at the fish section.
“At this time of year, fishmongers have to sell crabs and shrimp, so no one looks at unusual species like oversized aji.
That’s why I bought a lot of unbeatable things, so I handle them all at once at an unbeatable price.” Yes, that’s right.
I see. The aji sashimi was extremely delicious.
The usual salad
Miyagi black wagyu Misji steak with Japanese-style sauce
I bought the steak meat also at Azamino Marche, and I could get a rare part of Japanese black beef.
It’s soft, juicy, and full of umami.
The steak was also excellently delicious.
Sometimes you go out and go out to a different market than usual, and you sometimes encounter unexpected ingredients.
Today’s Wine
Domaine Pech Pouille Chardonnay 2022 1,800 yen
To match the sashimi, I opened my favorite Languedoc Chardonnay.
Grapes grown using natural farming methods are fermented by the sur lie method.
Although it is a southern wine, it has a pure taste full of clarity and coolness.
Of course, it was perfect for sashimi.
Surprisingly, it went very well with the steak with grated radish and yuzu ponzu sauce.
Today, I got great success with the food and wine!

