11/30
今日の夕食は、キリタンボ鍋です。
カレー、トマトソースの仕込みは、いつも前日から行いますが、鍋の出汁は朝から仕込んでいました。
昨日、ふと、出汁も前の日から仕込んだ方が良いのではと思い、夕方から鶏ガラ2羽を炊きました。

一晩寝かせて、朝スープをみたら、白濁した出汁が出来ていました。

それをまた、コトコト煮込んだら、見事に濃厚なスープが取れました。

結果、今日のキリタンボ鍋は、いつもよりも美味しく出来たように思われます。

本日のワイン

リラックスワイン ボジョレー・ヌーヴォー 2025 3,700円
前回のスキヤキに続いて、キリタンポの醤油の出汁にも今年のボジョレー・ヌーヴォーを合わせてみました。
で、これもせかい正解でした。凝縮感のある果実味が、濃厚な醤油・みりんベースの鶏の出汁に良く合います。
汁ものとワインって、なかなか難しいのですが、これぴったりです。
今年のウチのヌーヴォー、良いですわ。
Nov. 30
Today’s dinner is Kiritampo-nabe.
Curry and tomato sauce are always prepared the day before, but the hot pot broth is prepared from the morning.
Yesterday, I suddenly thought that it would be better to prepare the broth from the day before, so I cooked two chicken bones in the evening.
I let it rest overnight, and when I looked at the soup in the morning, it was cloudy broth.
When I simmered it again, I got a wonderfully rich soup.
As a result, today’s Kiritampo-nabe seems to be more delicious than usual.
Today’s Wine
Relax Wine Beaujolais Nouveau 2025 3,700 yen
Following the previous sukiyaki, I tried combining this year’s Beaujolais Nouveau with the soy sauce broth of Kiritanpo.
And this was also the right answer. The concentrated fruits flavor went well with the rich soy sauce and mirin-based chicken broth.
The marriage of soup and wine are often quite difficult, but this is perfect.
This year’s my Beaujolais Nouveau is good.

