骨切りをした新鮮な鱧をゲット

8/21

休肝日

 

 

8/22

今日の夕飯は、手巻き寿司です。

 

 

骨切りをした新鮮な鱧をゲット。

 

 

すぐに、さっと湯引きをしました。

 

 

キハダマグロ、真鯛、鱧、スルメイカ、サーモン、鯵、エビ、ツナマヨ、きゅうり

 

 

鱧、美味しい。

あと、このところ鮮魚売場で、近海のキハダマグロをよく見かけます。

鮮度の良い大型のキハダマグロは、その辺の養殖の本マグロよりずっと美味しいですね。

 

 

手巻き寿司は、やっぱり最高です。

 

 

本日のワイン

 

 

濵田ヴィンヤード シャルドネ 2020  6,000円

北海道・三笠の濱田ヴィンヤードの自家葡萄園で栽培したシャルドネです。

5年の熟成を経て、ますます味わいに磨きがかかってきました。

厚みと奥行きのある果実味、北海道のシャルドネならではの鋭角な酸、そして抜群のミネラル感。

これ、まだまだ熟成のポテンシャルがありますね。

手巻き寿司に、上等なワインの組み合わせは、私を幸せにしてくれます。

濱田さん、ありがとうございます。

 

 

Aug. 21

No Wine Day

 

 

Aug. 22

Today’s dinner is Temaki-sushi.

 

 

I got a fresh boned Hamo.

I quickly dipped it in hot and cold water.

 

 

Kihada-Maguro, Madai, Hamo, Squid, Salmon, Aji, Shrimp, Tuna-mayo, Cucumber

 

 

This Hamo was delicious.

Also, I often see Kihada-Maguro in the nearby sea at the fish market these days.

A large Kihada-Maguro with good freshness is much tastier than the Hon-Maguro from sea farm.

 

 

Temaki-sushi is the best after all.

 

 

Today’s Wine

Hamada Vineyard Chardonnay 2020 6,000 yen

This Chardonnay was grown in Hamada Vineyard’s estate vineyard in Mikasa, Hokkaido.

After 5 years of aging, the taste has become more and more polished.

I felt thick and deep fruits flavor, sharp acidity unique to Hokkaido Chardonnay, and outstanding minerality.

This still has the potential to mature, I think.

The combination of Temaki-sushi and fine wine makes me happy.

Thank you, Mr. Hamada.