6/15
6月も半分が過ぎました。
雨ばかりの日から、今週は連日30℃超えの天気予報が出ています。
やだなあ。
今日の料理
野沢菜とキャベツの浅漬け
ジャンボン・セック、モッツァレラ、ブロッコリー、ミニトマト、リンゴのサラダ
真鯛の塩焼き
お刺身盛り合わせ
お刺身は、昨日の手巻き寿司の残りです。
これで今日も一人で手巻き寿司をしました。
これを私は、手巻き寿司セカンドステージと呼んでいます。
本日のワイン
ドメーヌ ペッシュ・プイエ ルージュ 2023 1,380円
お魚と野菜の夕食ですが、なんか赤ワインが飲みたくなって、このラングドック・ミネルヴォア産のサステナブルワインを抜きました。
果実風味の凝縮感の強い赤ワインですが、飲み口はサラサラとしています。
綺麗な酸味と心地よい渋みも相まって、刺身にも鯛の塩焼きにもよく合います。
ミネルヴォアの自家農園で栽培されたカリニャン35%、グルナッシュ30%、サンソー20%、シラー15%のブレンド。
フランスで一番厳しいサステナブル認証といわれるHVEレベル3を取得しています。
Jun. 15
Half of June has passed.
From a rainy day, the weather forecast has been over 30℃ every day this week.
Oh my gosh.
Today’s Dish
Shallow pickling of Nozawa and Cabbage
Jambon sec, Mozzarella, Broccoli, Cherry Tomatoes and Apple Salad
Grilled Madai with salt
Assorted Sashimi
The sashimi is leftovers from yesterday’s Temaki-sushi.
With this, I made Temaki-sushi by myself today.
I call this the second stage of Temaki-sushi.
Wine of the Day
Domaine Pech Pouille Rouge 2023 1,380 yen
It was a dinner of fish and vegetables, but I wanted to drink some red wine, so I opened this sustainable wine from Languedoc Minervois.
It is a red wine with a strong concentration of fruits flavor, but it is smooth to drink.
Combined with its beautiful acidity and pleasant astringency, it goes well with both sashimi and salt-grilled Madai.
It is a blend of 35% Carignan, 30% Grenache, 20% Cinsault and 15% Syrah grown on the Minervois estate vineyards.
It has acquired HVE Level 3, which is said to be the strictest sustainability certification in France.