イタリアの北と南のワインを飲みました

12/6

休肝日

 

12/7

朝の冷え込みが厳しくなりました。

冬本番、ですね。

 

 

今日の料理

 

生牡蠣

 

 

サーモンとモッツァレラのサラダ

 

 

サワラのアクアパッツァ

 

 

今日は北海道産の大粒のアサリと小豆島産の生オリーブが手に入りました。

 

 

うちのアクアパッツァは美味しいです。

 

 

 

 

1本目 チェスコン リボッラ・ジャッラ NV  1,200円

北イタリアの地ブドウ、リボッラ・ジャッラ100%で造られた白ワイン。

新鮮なブドウのアロマ、自然な果実の風味、心地の良い酸としっかりとしたミネラル感。

爽快ですっきりとした飲み口は、北イタリア産の白ワインならではです。

久しぶりに飲みましたが、やっぱり美味しい。

あっという間に飲んじゃいました。

 

 

2本目 パラッツィ ネロ・ダーヴォラ 2021  1,100円

南イタリア・シチリアの地ブドウ、ネロ・ダーヴォラ100%で造られた赤ワイン。

完熟した黒いベリー系の果実味、穏やかな酸と、まろやかタンニン。

サラリとした口あたりの、とてもバランスの良い赤ワインです。

これも久しぶりに飲みましたが、やっぱり美味しいです。

今日はイタリアの北と南のワインを飲みました。

どちらもアクアパッツァにぴったりでした。

 

 

 

Dec. 6

No Wine Day

 

Dec. 7

The morning chill has become severe.

It’s winter, isn’t it?

 

 

Today’s Dish

 

Raw Oysters

 

Salmon and Mozzarella Salad

 

Sawara Acqua Pazza

 

Today, I got large clams from Hokkaido and raw olives from Shodoshima.

My Acqua Pazza is delicious.

 

1st Cescon Ribolla Gialla NV 1,200 yen

It is a white wine made from 100% Ribolla Gialla, a local grape from northern Italy.

I felt aroma of fresh grapes, natural fruits flavor, pleasant acidity and firm minerality.

The refreshing taste is unique to white wines from northern Italy.

It’s been a long time since I’ve drunk it, but it’s still delicious.

I drank it in no time.

 

 

2nd Palazzi Nero D’Avola 2021 1,100 yen

It is a red wine made from 100% Nero d’Avola, a local grape from Sicily in southern Italy.

I felt ripe black berry fruits, mild acidity and mellow tannins.

It is a very well-balanced red wine with a smooth mouthfeel.

I also drank this for the first time in a long time, but it is still delicious.

Today I drank wines from the north and south of Italy.

Both were perfect for the Acqua Pazza.