神戸レゼルバ シャルドネ 2021

11/2

この一週間、パーティーや旅行など、多くのイベントが続きました。

今日は山のように溜まった月末月初のペーパーワークを、ひいーひいー言いながら、なんとかこなしました。

 

 

夕食は水炊き鍋。

 

 

事務仕事の傍らで、朝から鶏ガラと鶏皮を煮詰めて出汁を取りました。

 

 

この白濁したスープが味の決め手です。

 

 

 

本日のワイン

 

 

神戸レゼルバ シャルドネ 2021  3,200円

神戸ワインと白鶴酒造のコラボレーションで造られた特別なキュヴェ。

私がコンサルタントとして参加して、神戸ワインの契約圃場にも通いました。

8月の長雨に祟られて、腐敗果の混じったブドウを丁寧に何度もトリアージュした結果、醸造時には亜硫酸無添加で、無濾過のボトリングが可能となりました。

ボトリングから3年が経過して、本当のレゼルバになりました。

ノンファルターならではの厚みのある果実味に加えて、新鮮な柑橘系の酸は健在。

優しく心地の良い口当たりとミネラル感。

とても良いワインです。

 

 

今年から神戸ワインのオーナーが、神戸市から白鶴酒造に変わりました。これからの神戸ワイン、楽しみですね。

 

 

Nov. 2

The past week has been filled with many events, including parties and trips.

Today, I managed to do the paperwork at the beginning of the month, which had accumulated like a mountain.

 

 

Dinner is a Mizutaki-nabe.

In addition to my office work, I boiled down chicken stock and chicken skin in the morning to make soup stock.

This cloudy soup is the deciding factor in the taste.

 

 

The wine of the day

Kobe Reserva Chardonnay 2021 3,200 yen

A special cuvee made in collaboration with Kobe Wine and Hakutsuru Shuzo.

I participated as a consultant and also often visited the contract vineyard of Kobe wine.

As a result of careful triage of grapes mixed with rotting fruits over and over again under the long rains of August, it is possible to bottle without filtration at the time of vinification without adding sulfite.

Three years have passed since bottling, and it has become a real Reserva.

I felt the thick fruits flavor unique to non-filter, fresh citrus acids.

I also felt a gentle and pleasant mouthfeel and minerality.

It is a very good wine.

 

 

From this year, the owner of Kobe Wine has changed from Kobe City to Hakutsuru Shuzo. I’m looking forward to the future of Kobe wine.