今シーズン初めての水炊き鍋

10/20

昨日の真夏日から一転、今日は肌寒い一日になりました。

 

夕食は、今シーズン初めての水炊き鍋にしました。

 

 

朝からコトコト、鶏ガラと鶏皮を煮込んでスープを取りました。

 

 

久しぶりの鍋ですが、やっぱり美味しいです。

 

 

これから我が家は、週一回くらいのペースで鍋料理でしょうか?

 

 

 

1本目 鎌倉ワイナリー シャルドネ 2022

山形産のシャルドネを鎌倉・長谷に新しく出来た小さなワイナリーが仕込んだ白ワインです。

発酵前一週間のスキンコンタクトと、亜硫酸無添加の醸造由来の薄い琥珀の色合い。

優しい果実味と、穏やかな酸、心に染み入るミネラル感。

そおっとブドウをいじらす仕込んだ、儚い感じの味わいで、賛否は分かれると思いますが、私はとても好きなワインです。

いいぞ、がんばれ、鎌倉ワイナリー。

 

 

2本目 トルチュ・アン・クリーク メルロー カベルネ 2022 1,200円

赤ワインも何か自然派っぽいのを飲もうかと思いましたが、適当なワインがありませんでした。

で、いつもの普通のラングドック産のワインにしました。

普通に美味しいです。

普通に美味しいのも大切ですね。と、改めて思いました。

 

 

 

Oct. 20

Yesterday’s midsummer day has turned into a chilly day.

 

For dinner, I had a Mizutaki-Nabe for the first time this season.

In the morning, I took a soup by stewing chicken stock and chicken skin.

 

It’s been a long time since I’ve had a hot pot, but it’s still delicious.

From now on, will my family cook hot pot at a pace of about once a week?

 

 

1st Kamakura Winery Chardonnay 2022

It is a white wine made from Chardonnay from Yamagata by a small winery newly built in Hase, Kamakura.

It took a skin contact from a week before fermentation.

A light amber hue derived from sulfite-free brewing.

I felt gentle fruits flavor, mild acidity and minerality that permeates the heart.

It has a fragile taste that is prepared with grapes, and I think it is controversial, but I like it very much.

Okay, good luck, Kamakura Winery.

 

 

2nd Tortues en Crique Merlot Cabernet 2022 1,200 yen

I thought about drinking some natural red wine, but there was no suitable wine in my stock.

So, I decided to go with the usual ordinary Languedoc wine.

It’s usually delicious.

It’s also important that it tastes good. I thought again.