今日はスキヤキ

12/3

大阪から戻って、何かと忙しい一日。

月の初めに旅行とイベントが入ると、やっぱり大変でした。

 

 

今日はスキヤキにしました。

 

 

鹿児島産の黒毛和牛。

 

 

切り落としですが、充分に美味でした。

 

 

 

1本目 バロンドボーラン ブラン 2020 950円

ラングドック産の白ワイン。

グラナッシュ・ブランを主体にマルサンヌをブレンドしています。

すっきりと淡麗辛口。

でもピュアなフルーツ感もいっぱい。

美味しい。

 

 

2本目 エステザルグ オーガニック コート・デュ・ローヌ 白 2022

スキヤキですが、2本目も白ワイン。

前回のスキヤキでも、この南ローヌのビオワインを抜いたら、バッチリだったので。

1本目と同じくグルナッシュ・ブラン主体のブレンドですが、こちらはトロリとこくのある辛口。

厚みのある果実味が印象的です。

亜硫酸無添加ワインならではの優しい口当たりですが、際立つミネラル感も心地が良いです。

ウチの甘めの味付けのスキヤキに、やっぱりドンピシャでした。

 

 

 

Dec. 3

Back from Osaka, I had a busy day.

With travel and events at the beginning of the month, it was still a tough one.

 

 

Today I cooked Sukiyaki.

Japanese black beef from Kagoshima.

It was cut off, but it was delicious enough.

 

 

1st Baron de Beau Rond Blanc 2020  950 yen

It is a white wine from Languedoc mainly a blend of Grenache Blanc and Marsanne.

I felt very clean, light and dry taste.

But it also has a lot of pure fruitiness.

Delicious!

 

 

2nd Estezargues Organic Cotes du Rhone Blanc 2022  1580 yen

It’s Sukiyaki, but the second bottle was also white wine.

Even in the last Sukiyaki, when I opened this southern Rhone BIO wine, it was perfect.

Like the first one, it is a blend mainly of Grenache Blanc, but this one is dry with a lot of texture.

The thick fruit taste was impressive.

It has a gentle mouthfeel unique to sulfite-free wine, but it also has a pronounced minerality.

This one was very good for my sweetly seasoned Sukiyaki.