シンポジウム 自然派ワインの果て

7/25

早稲田大学総合研究機構ヒューマン・ナチュラルリソートメント研究所が主催するシンポジウム

「自然派ワインの果て」を受講しました。

 

 

 

シンポジウムの会場は早稲田キャンパス14号館102号教室。

 

 

 

ゲストスピーカーは、ペイザナ農事組合法人の小山田幸紀氏と、ラ・グランド・コリーヌ・ジャポンの大岡弘武氏。

日本の自然派ワインを代表するお二人です。

 

 

座長の早稲田大学教授の福田先生がワタシのワイン仲間で、今回お声がけをいただきました。

 

 

約300人収容の大教室が満席になりました。

 

 

シンポジウムは予定を超過して2時間半の長丁場。

 

 

お二人のワイン造りへの熱い(ユニークな)思いに触れることができ、大変勉強になりました。

 

 

質疑応答の中で、ワタシの印象に残った言葉をそれぞれひとつずつ。

 

小山田さん:

新しくワイン造りを目指す人をどう思うか?という質問に対して

「ワインを造りたくなった人は、誰も止められない」

 

大岡さん:

偉大なワインとは? という質問に対して

「偉大なワインは、グラスの中に神様がいる」

 

 

 

貴重な機会に参加することができてとても嬉しく思いました。

ありがとうございました。

 

 

シンポジウム終了後、自然派ワインが飲みたくなって豪徳寺で途中下車。

 

 

発売中のBRUTUSのナチュラルワイン特集に載っていたケトクさんでディナーです。

 

 

おお!イエローマジックワイナリーがあるぞっ!

元ヒトミワイナリーの岩谷さんが山形・南陽で造る自然派ワインです。

前々から一度飲んでみたかったんですが、なかなか見つからず飲んでいませんでした。

迷わず、”DOGGED” KOSHU 2021 とPump up ルージュ2021を選びました。

 

うわーっ! すげーっ! 美味しいー!

 

 

完熟したブドウの厚みのあるフルーツと山形の甲州ならではの明瞭な酸。

甲州は山梨だけじゃないんだぞっ!とテロワールが訴えてくるようなワインです。

 

 

心地の良い泡と赤い果実味、赤い酸。オフフレーバーの一切ないピュアな口当たり。

ペットナットはこうあるべきだっていうお手本のようなワインです。

やっぱり岩谷さんってすごいなあ。

 

 

 

ケトクのお料理は、素材の良さがはっきりとわかる自然な風味。

 

 

どのお皿もすごく美味しいです。

 

 

ケトク、とても良いお店です。

いつの間にかお店は満席、当日予約で席が取れたのはラッキーだったみたいですね。

 

んー、やっぱこれからはナチュラルワインかな? それも日本かな?

 

Sep. 25

I participated in the symposium “ The end of Natural Wine” organized by Waseda University.

The guest speakers are Mr. Koki Oyamada, who is the director of Nakahara Winery, and Mr. Hirotake Ooka, who is the owner of La Grande Colline Japon.

Bothe of them are the top winemaker & grape grower of Narutal Wine in Japan.

 

Because Professor Fukuda, who is the chairman of the symposium, is my wine friend, I was invited to the event.

 

About 300 participants gathered at NO. 102 class of No. 14 building Waseda Campus.

The big class was filled to the capacity.

 

The symposium was held for 2 hours 30 minutes.

 

I could feel a huge passion for Natural Wine of the two guest speakers.

I could lean about Natural Wine very much.

 

The most impression word for me from the speakers are following,

 

Mr. Oyamada, “ Nobody can stop the person who want to make wine.”

 

Mr. Ooka, “The god is in the glass. That’s a great wine.”

 

I was very happy joining such great opportunity.

Thank you very much!

 

 

After the event, I wanted to taste nice Natural Wine.

Then I dropped to Ketoku, a natural wine bar in Gotokuji, on the way to home.

 

I found the bottles of Yellow Magic Winery in their cellar.

It is a new winery in Yamagata.

I heard they produced very good Natural Wine but I haven’t tasted them.

 

I chose “DOGGED” KOSHU 2021 and Pump up Rouge 2021.

 

Both of them were very, very nice.

 

Every dishes was very nice, too.

 

I enjoyed the dinner very much.

It was a very nice day today!!