ジャン・フランソワ・シャボー氏と会食

6/15

休肝日

 

 

6/16

夕刻、都心に出ました。

 

 

新丸ビルのリゴレット丸の内で、ブルゴーニュのドメーヌ・ジャン・レオンの輸出部長、ジャン・フランソワ・シャボー氏と会食。

 

 

シャボー氏はリラックワイン売上げNO.1 “マルキドボーラン” の生産委託先の元輸出部長。

 

 

出会ってから、約20年の長いお付き合いです。

数年前にマルキドボーランの委託先ワイナリーを退職し、いまはブルゴーニュ南部のワイナリーの輸出部長を務めています。

今回、ボジョレー委員会が主催する試飲商談会に参加するための来日です。

 

 

7年ぶりの再会です。

コロナ禍があって、フランス人とリアルに会うのも2年半ぶりでした。

 

ドメーヌ・ジャン・レオンは、マコネー&ボジョレー地区に150ヘクタールの自家葡萄園を所有する名門ワイナリー。

ワイナリーの設立はなんと1711年。江戸時代、六代将軍徳川家宣の時代ですよー。

 

 

今日のワインは、シャボー氏がフランスから持参したもの。

まずは、プィイ・フィッセ・プルミエクリュ 2020年。

極めて密度の高い果実味、飛び切りキレイな酸と、研ぎ澄まされたミネラル感。

上質プィイ・フィッセならではの、たっぷりとした蜜香が隠れています。

 

 

いや、美味しい。

ワタシのお気に入りのリゴレットの料理に良く合います。

 

 

 

赤はモルゴン、クリュ・ボジョレーです。

 

 

凝縮した赤い果実味、エレガントな酸、継ぎ目のないタンニン、長いアフター。

ガメイって、こんな高貴な表情を見せるんだ。

 

 

本日メインのステーキに、抜群に良くあいました。

 

 

いや、久しぶりの再会。

ああでもない、こうでもない、と話は尽きませんでした。

特にビジネスの話があったわけではないのですが、フランスのワイン生産地の生の声が聞けて、とても為になりました。

 

 

新丸ビルのテラスから望む東京駅がきれいでした。

 

 

帰り道、新丸ビルの一階のバーのテラス席は、外国人であふれていました。

コロナ前は当たり前だったこの光景も久しぶりです。

 

さあ、そろそろ再起動ですね。。。

 

 

Jun. 15

No Wine Day

 

 

Jun. 16

I went to the center of Tokyo in the early evening.

 

I had a dinner with Mr. Jean-Francois CHABOD, who is the export director of Maison Jean Leron.

 

Jean-Francois used to be a export manager of Foncalieu that is the winery producing Marquis de Beau Rond, which is the best seller Relax Wine.

I met him about 20 years ago.

The we have kept a long relationship.

 

He quit Foncalieu several years ago and works in a major wine producer in Beaujolais and Maconnais.

 

He come to Japan to participate a professional tasting event organized by Inter Beaujolais.

 

We met at the first time in these seven years.

Also, it was the first time I had met a French person for real.

 

 

Maison Jean Leron is a popular winery, which has 150 ha estate vineyards in South Burgundy.

The winery was established in 1711 !!

 

Today’s wines were brought by Jean-Francois from France.

 

At first we tasted Pouilly Fuisse 1er Cru 2020.

I felt very concentrated beautiful fruits, excellent acidity and very fine minerals.

I could find rich honey behind, which was the typical taste of the fine Pouilly Fuisse.

 

It was so delicious.

It was very good for every dishes today.

 

The red was Morgon, which is a popular Cru Beaujolais.

I felt dense red fruits, very elegant acidity, seamless tannins and very long after taste.

I was amazed that Gamey showed such excellent taste and flavor.

 

It was very good for the beef steak today.

 

We enjoyed the wine and dishes very much.

Also, we talked a lot each other.

It was a very, very good meeting.

I was very happy to know what happen in France now.

 

Thank you for Jean-Francois!!

 

On the way to home, I saw many foreign people at the terrasse of restaurant.

I very often saw such scenery before the covid-19.

 

We are just rebooting now…