神戸ワインの圃場で作業

6/14

今日は、白鶴酒造のワインプロジェクト。

神戸ワインの契約圃場で、葡萄の樹のお世話をします。

 

 

朝、白鶴のスタッフたちが、神戸市西区印路地区のブドウ畑に集合します。

今日の作業は新梢の摘心、誘引と徐葉です。

 

 

伸びた新梢の先をカットして、絡んだ枝をほどいて、針金に整列させていきます。

 

 

なかなか骨の折れる作業です。

 

 

なんとか形をつけて、午後からは農業公園の神戸ワインの自家圃場に移動し、カベルネ・ソーヴィニヨンの徐葉です。

 

 

畑には雑草係の、ヤギさんがいます。

 

 

可愛いです。

 

 

この畑、フルーツラインがやたら低く、思いっきりしゃがんでの作業になります。

 

 

なかなかしんどいです。

 

 

作業前

 

 

作業後

 

 

ブドウの実にかかる雑草と、葉っぱをむしってブドウの風通しをよくしました。

 

 

 

雨が降ってきたので、作業を早めに切り上げ、神戸ワインの新しい商品をテイスティング。

 

 

どのワインもとても良く出来ています。

 

 

うん、間違いなく神戸ワインのクオリティは、最近とても良くなっています。

 

 

神戸ワインを後に、新幹線の時間まで時間があったので、御影の白鶴酒造の直営店を視察。

 

 

 

近々、改装の予定があるかも、ということでワタシも何かお手伝いが、出来るかもしれません。

 

 

結構疲れて、新神戸から新幹線。

 

 

車内で駅弁とさっきのお店で買った、白鶴が輸入するイタリア・アブルッツォのオーガニック白ワインを頂きました。

 

 

駅弁も、ワインも、あまり期待していなかったのですが、これが、どちらもとても美味しくてびっくり。

 

締めに新幹線の車内販売の名物、カチカチ・アイスクリーム。

 

 

これがまた美味しい。

ワタシ、今日はおつかれさまでした。

 

 

 

Jun. 14

It was a working day of Hakutsuru Wine Project with Kobe Wine.

 

The members gathered at Inji Vineyards of Kobe Wine in the morning.  

 

We did a canopy management for grape vines.

 

We cut the tree tops and drew in them to the wires.

 

It was a hard job.

I think we did a good job.

 

 

Then we moved to the main vineyards in Fruits Park.

 

There were two goats to eat weeds on the vineyard.

 

We worked at the vines of Cabernet Sauvignon.

We got rid of weeds and unwanted leaves.

 

It was a hard job, too.

 

Before  

 

 

After

 

 

Then we moved to the cellar and tasted some brand-new wines.

 

They are very nice.

I was sure that the quality of Kobe Wine has got better recently.

 

 

Before I took the shinkansen train to Tokyo, I dropped at The Hakutsuru Shop in Mikage.

 

The shop will be remodeled soon.

I may support the remodeling.

 

 

Finally, I went back to Tokyo.

I took a delicious Ekiben, a good wine and a nice ice cream on the train.

 

 

I think I did a good job today!!