ミソノ・ヴィンヤード新発売

3/31

休肝日

 

4/1

4月になったのに、今日はとても寒い一日。

寒いので夜はキムチ鍋にしました。

 

 

お刺身は、金目鯛とホタルイカ。

 

 

最近のワタシの主食はホタルイカ。

 

 

 

1本目 ミソノ・ヴィンヤード デラウエア 2021  2,300円  新入荷

リラックスワインに新入荷の日本ワインです。

ミソノ・ヴィンヤードは北海道・余市でヴィニュロン松村宗雄氏が開墾する6ha の葡萄園。

北海道には珍しい樹齢30年を超えるデラウエアが元の果樹園で栽培されていました。

2020年は近隣農家に生食用に栽培を任せていたこのデラウエアを昨年は、自社で有機農法栽培をして収穫。

旧さくらんぼ加工所を改装し新しく出来上がったばかりのセラーで初めて醸造しました。

で、これは野生酵母発酵・亜硫酸無添加で10日間にわたり皮と種と一緒に醸したオレンジワイン。

何も加えず(無補糖・無補酸・無発酵補助剤)瓶内二次発酵後、無濾過でボトリングをした自然派ペティアンです。

 

 

濁った液面、甘いアロマから想像する味わいを見事に裏切るピュアでドライな口当たり。

フレッシュなイチゴ、ラズベリーを思わせる赤い果実味が弾けます。

ビオワインにありがちなオフ・フレーヴァーは一切ありません。

ほのかな渋みが全体の味わいを引き締めていますね。

 

 

色を合わせた金目鯛とホタルイカのお刺身にぴったりなのは想定の範囲でしたが、甘い香りとキムチ鍋の辛みがすごく合ってこれはビックリ。

いや、良いワインです。実に良い自然派ペティアンです。

醸造本数 3,480本。

 

 

2本目 ミソノ・ヴィンヤード ナイアガラ 2021  2,500円  新入荷

ナイアガラは、2020年に続くセカンドリリースです。

なんと樹齢50年超えのナイアガラを有機農法で栽培。

野生酵母で発酵、無補糖・無補酸・無発酵補助剤、瓶内二次発酵後、オリ引きをせず無濾過でボトリング。

オリがすごいです。

 

 

泡もすごいです。

 

 

アルコール度数は9.5%と低いのですが、それを全く感じさせないヴォリューム感。

果実味と酸の厚みはデラウエアを遥かにしのぎます。

迫力のあるワインです。ビオワインならではの優しさとミネラル感。

美味しいです。最後、オリまで美味しいです。

リラックスワインが総発売元となる、私の想いも“ひときわこもった”日本の自然派ワイン。

これお勧めです。

生産本数 1,572本

 

 

Mar. 31

 

 

Apr. 1

Hear it was April but it was a very cold day today.

 

I cooked Kimuchi-Nabe

 

 

Sashimi today

 

 

Very nice!

 

 

1st Misono Vineyard Delaware 2021  2,300 yen New arrivals

Misono Vineyard is a new small “Garage Winery” in Yoichi Hokkaido.

This one is the second release of the winery.

It is made from 100% Delaware grown in the estate vineyard of the winery by organic method.

It is an orange sparkling wine fermented by wild yeast without sulfur.

Also, it has not any additives, sugar nor acidities.

The color is turbid pink but the taste is very pure and natural.

The aroma is sweet but taste and flavor is dry and sharp.

I felt a lot of red berries, charming acidity, comfortable babbles and good minerals.  

Amazing! This one was very good for Sashimi and Kimuchi-Nabe today.

It is a very good Japan Bio Sparkling wine.

So tasty!

3,480 bottles produced

 

 

2nd Misono Vineyard Niagara 2021  2,500 yen  New arrivals

It is made from 100% Niagara grown in the estate vineyard and near vineyards in Yoichi by organic method.

It is a sparkling wine fermented by wild yeast without sulfur or any additives.

It felt big volume of delicious fruits, nice acidity, fine babbles and good minerals.

Even though the alcohol is low, 9.5%, it has a good body and dense taste.

There are a lot of lees.

 

However, the lees are delicious, too.

I am sure it is a very fine Japan Bio Sparkling wine.

I want to recommend this for all Japan Wine lovers.

1,572 bottles produced