金沢 薪火三庵

1/11

一泊二日で金沢へ小旅行。

 

 

 

夕刻前に、金沢駅に到着。

 

 

意外なことに、雪は積もっていませんでした。

 

 

昨年11月に、金沢駅そばにオープンした薪火三庵さんに伺いました。

 

 

高級鉄板焼きレストランですが、入口に併設されたワインショップで購入したワインをレストランに持ち込めるBYOスタイルのお店です。

 

 

こちらのワインリストの作成を、ワタシがお手伝いをいたしました。

今日はお客で初訪問です。

 

 

北陸の海の幸、黒毛和牛をいただきます。

 

 

アワビ、生きてる、、、

 

 

グラスで飲めるハウスワインは、モンターニュ・ノワールのシャルドネとカベルネ・ソーヴィニヨン。

昨年ワタシがプロデュースしたラングドックワインです。

嬉しいです!美味しいです。

 

 

ワインショップで購入したワインは、リラックスワインのジューステンベルク・フェアヘッドと、ワタシがコンサルタントを務めるGRNの輸入するプロフェッツ・ロック ピノ・ノワール。

 

 

そして本日のメインワインは、同席いただいた金沢・中井酒販の中井社長からご提供いただいたシャトー・マルゴー1978年!!

中井さんとは、やまやでお仕事をご一緒してから30年になる長いご縁をいただいています。

 

 

抜栓にあたっては、総支配人兼ソムリエの川口さんにも緊張がはしります。

 

 

最後の、最後にコルクの先が欠けましたが、なんとか無事に抜く事ができました。

 

 

シャトー・マルゴー1978年、生きていました。

偉大なボルドーワインの円熟の味わい、中でもシャトー・マルゴーならではのエレガンスを堪能しました。

 

お料理は見事の一言に尽きます。

 

 

金沢と言えば、金箔!!

 

 

メインのお料理の黒毛和牛は、薪火で炙ります。

 

 

いや、いや、素晴らしいお料理とワインに夢心地でした。

 

 

食事の後、同じ建物の2階にあるモルトバー ”HARRY’S KANAZAWA” で、富山・三郎丸蒸留所のちょっと貴重なモルトをいただきました。

 

 

 

 

本当に素晴らしい時間を心ゆくまで堪能した夜になりました。

 

 

中井さん親子と一緒に記念撮影。

みなさん、ありがとうございます!!

 

 

Jan. 11

I had a two-day and one-night trip to Kanazawa.

 

I arrived at Kanazawa Station in the early evening.

 

 

The I went to Makibi San-An, which is the very fine Teppanyaki restaurant new opened last November.

 

They have a small wine shop.

Guests can buy wine the shop and bring their wine to the restaurant.

I supported to make the wine list as the consultant.

 

I visited here as the house guest tonight.

 

I had very fine, fresh and gorgeous local seafood,  local vegetables an Wagyu steak.

 

The by the glass house wine is Montagne Noir, which I produced Languedoc wine for GRN, a wine importer in Japan.

 

I was so happy seeing the bottle here!

 

Also I bought two bottles of fine wine.

 

Joostenberg Fair Head, which is Relax Wine made in South Africa.

 

Prophet’s Rock Pinot Noir, which is my favorite New Zealand wine.

 

The main bottle today was Chateau Margaux 1978 !!

Mr. Nakai, who is my guest today and very old friend of mine, brought this super fine wine.

 

 

Mr. Kawaguchi, the manager & sommelier, opened it very carefully.

 

He got a success!

 

The Margaux is still alive.

We enjoyed the beautiful long-matured-elegant taste very much!

 

We enjoyed super fine, outstandingly delicious dishes, too.

 

It was a more like a  dream!

 

After dinner, we moved to Harry’s KANAZAWA, an authentic fine molt bar.

 

We enjoyed a local fine Japanese whisky.

 

It was a more like a  dream!

Thank you very much!!