北海道訪問一日目

9/4

休肝日

 

 

9/5

今日から3泊4日の北海道出張。

札幌のワインショップフジヰの藤井社長夫妻と一緒に、三笠・岩見沢・余市のワイナリーを訪問します。

 

 

 

 

始発の小田急に乗って、羽田空港に到着。

搭乗前に空港の新型コロナPCR検査センターで、PCR検査を受けました。

30分で結果がでます。

 

 

 

 

幸い結果は陰性となりました。

 

 

 

 

新千歳空港に到着。

 

 

 

 

藤井さんと合流して最初の訪問先は、三笠の濱田ヴィンヤード。

新規就農者として山崎ワイナリーで研修後、2016年からブドウ畑を開墾しました。

 

 

 

 

 

2019年にファーストヴィンテージのバッカスとブランをリリース。

その味わい深いピュアなテイストに、ワタシは魅了させられました。

 

 

 

 

ブドウの栽培とワインの醸造は、濱田洋文・恭子ご夫妻が担当。

お二人とも医学ドクターという異色のワインメーカーです。

最近はご子息の濱田玲央さんも東京の大学院に通いながら、ワインの仕事も手伝っているそうです。 

 

 

 

 

今年のブドウも順調に生育が進んでいます。

 

 

 

 

 

 

続いて、今年新しく出来たばかりのワインセラーを見学。

 

 

 

 

このセラーは、元TAKIZAWAワイナリーのワインメーカー・宮本亮平さんの宮本ヴィンヤードと共同で運営することになっています。

 

 

 

 

今年の収穫から仕込みが始まります。

これは、本当に楽しみですね。

 

 

 

 

濱田ヴィンヤードをあとに、すぐお隣の山崎ワイナリーを訪問。

 

 

 

 

昨日、次男の太地さんに二番目のお嬢さんが誕生。太地さんとの面談予定を変更して、お父さんの和幸さんを始め、山崎ファミリー全員でお出迎えをいただきました。

 

 

 

 

和幸さん、長男の亮一さんとお話するのは久しぶり。

ワイン談義に花が咲きます。

 

 

 

 

今年の北海道の夏は記録的に雨が少なく、ブドウの栽培に大きな影響が出ているそうですが、山崎ワイナリーにとっては良い結果につながっているそうです。

 

グレートヴィンテージの予感がします。

 

 

 

 

 

 

山崎さん、今日はありがとうござました。

引き続き、どうぞよろしくお願いいたします。

 

 

3軒目は岩見沢の10Rワイナリー。

 

 

 

 

オーナーのブルース・ガットラヴさんに、ちょっとした相談があってやってきました。

 

 

 

 

 

ブルースの愛犬ゆずちゃんの案内でブドウ畑を視察します。

 

 

 

 

いつ来ても、ブドウ畑からの見事な景色に惚れ惚れします。

 

 

 

 

ブドウも植え付けをしてから10年以上が経過して、試行錯誤を重ねた栽培も安定期に入ったようです。

 

 

 

 

ブルースにセラーを案内してもらいます。

 

 

 

 

ここ、来るたびに必ず何かしら新しい設備が入っています。

 

 

 

昨年は21栽培者のブドウを仕込み、今年は23栽培者のブドウを仕込む予定とのこと。

なんかますます凄いことになっています。

 

 

今日の宿泊は、岩見沢のメープルロッジ。

 

 

 

 

10Rワイナリーの、ブルース・亮子夫妻をお招きして、バーベキュー大会です。

 

 

 

 

 

6人でワイン10本、地ビール3本をいただきました。

 

 

 

 

ワイン談議に花が咲き長年のお付き合いで、お互い知ってるようで知らなかった秘密(?)が次々に暴露されていきます。

 

 

 

 

いやあ、楽しかったです。

 

 

 

 

このバーベキューの模様は、近々ペログビ動画にアップをします。

どうぞお楽しみに。(?)

 

 

Sep. 4

No Wine Day

 

 

Sep. 5

I have a four days and three nights trip to Hokkaido from today.

 

Before I checked in the flight, I took a PCR check for COVID at the airport terminal.

 

Fortunately, I was safe.

 

I arrived at Shin-Chitose Airport.

Then I joined up with Mr. & Mrs. Fujii who are the owner of Wine Shop Fujii in Sapporo.

 

Then we went to Hamada Vineyard in Mikasa.

The vineyard was started in 2016 by Mr. & Mrs. Hamada.

Both of them are doctors.

They love wine so much.

Finally, they changed their career to a winery owner.

 

They released the first vintage from 2019.

I remembered well their first wine was very nice.

 

We saw the vineyard and their new wine cellar.

 

I expect very much their big success in the near future.

 

 

Then we moved to Yamazaki Winery near Hamada Vineyard.

 

Yamazaki Winery is a very popular family owned Domaine winery and one of the top wineries in Japan.

 

All of the family members welcomed us.

 

We were guided to the vineyard.

You had a record small rain in this summer in Hokkaido.

Thanks of the weather, the grapes has grown very well.

 

We can expect the great vintage.

 

Thank you very much, Yamazaki san!

 

 

Then we moved to 10R Winery in Iwamizawa.

Ryoko & Bruce, who are the owner, grape grower and winemaker, received us well.

 

Yuzu led us to the vineyard.

 I always admire the beautiful view from the vineyard.

 

Fortunately, all of the grapes grow very fine.

 

Bruce showed us the cellar as usual. 

I always found some new materials in the cellar. 

 

Amazingly, Bruce will receive a huge lot of grapes from 23 farmers in this year!

 

 

Then we moved to Maple Lodge, which is a excellent restaurant, spa and hotel in Iwamizawa.

We stay here tonight.

 

We invited Bruce and Ryoko to BBQ dinner party.

 

We enjoyed nice wines, nice foods and nice talking very, very much.

 

It was a so long day today.

I think I did a good job!