アンドリュー・ピース、実に恐るべし

6/10

今日も真夏のような暑い一日。

お料理当番です。

 

 

天然ヒラメ、青森サーモンと河内晩柑のマリネ

 

 

 

 

黒毛和牛のステーキ 赤ワインソース

 

 

 

 

今日も上出来。

青森サーモンって、クセがなくて美味しいですね。

 

 

 

 

1本目 アンドリュー・ピース スパークリング シャルドネ ピノ・ノワール NV  1,780円

ワタシが “オーストラリアのマルキドボーラン” と呼ぶ、“ワインメーカーズ・ノート”の生産者が仕込むスパークリングワインです。

ヴィクトリア州スワン・ヒルの自社葡萄園で栽培されたシャルドネ80%、ピノ・ノワール20%をシャルマ方式で仕込んでいます。

で、これも素晴らしく美味しい泡です。

きめ細やかな泡、豊かな果実味に心地よい酵母のニュアンスがからみます。

酸もエレガントだし、ミネラル感もたっぷり。

いや、この泡、美味しいです。下手な安いシャンパン飲むより、絶対こっちの方が良いと思います。

これで、2,000円を下回る参考価格って、ちょっと信じられないんですけど。

うーむ、アンドリュー・ピース、実に恐るべし。

 

 

2本目 トゥルクハイム ピノ・ノワールT 2015  4,200円

黒毛和牛が上手に焼けて、ワインソースも上出来だったので、美味しいピノ・ノワールが飲みたくなりました。

で、予定を変更して、このアルザスのピノ・ノワールを抜きました。

これ、トゥルクハイムの赤のトップキュヴェ。

リースリングのグラン・クリュの畑をピノに改植して仕込んでいます。

きわめて上品な果実味と心地よいタンニン、赤い果実の酸にバニラが香り立つ、複雑で深い味わい。

今日のステーキに、ピタッとはまりましたよ。

美味しいピノ・ノワールを飲むと幸せな気分になります。

 

 

 

Jun. 10

It was a very hot day, too.

Are we already in mid-summer?

 

 

I cooked dinner.

 

Hirame, Aomori Salmon and Citrus Marinade

 

Wagyu Beef Steak with red wine sauce

 

Very good!

 

 

1st Andrew Peace Sparkling Chardonnay Pinot Noir NV  1780 yen

It is made from 80% Chardonnay and 20% Pinot Noir grown in the estate vineyards in Swan Hill Victoria Australia.

It is made by Charmat Method.

I felt elegant babbles, rich fruits, nice citrus and good minerals.

It was very, very tasty.

I think this one is far better than some cheap Champagne.

Andrew Peace produces amazingly high cost performance sparkling wine, as well.

 

 

2nd Turckheim T Pinot Noir 2015  4200 yen

Because I cooked Wagyu Steak very well, I wanted to taste some very fine Pinot Noir.

Then I opened this fine Alsace Pinot Noir.

It is the red top cuvee of the winery.

The vines of Pinot Noir are grown in the estate vineyards, which used to grow Grand Cru Riesling.

I like the elegant fruits, charming red acidity, seamless tannins, some vanilla & cream nuance and comfortable mouthfeel.

It was a great Pinot Noir.

It was very good for the steak today.

Very good job!