トップキュヴェは格別

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少し足を伸ばして散歩の途中、見事な河津桜を見つけました。

 

 

 

 

五分咲き、といったところでしょうか?

 

 

 

 

いやあ、きれいですね。

 

今日の夕食は、daimajoさまのリクエストで焼肉にしました。

 

 

 

 

奮発して、黒毛和牛のハラミ肉。やっぱ、でらうま。

 

 

 

 

1本目 コロレード ビフェルノ・ビアンコ 2016   2,000円(税込 2,200円)

イタリア・モリーゼ州のワイナリー、コロレードの白のトップキュヴェ。

無農薬栽培のボンビーノ、トレビアーノ、マルヴァジアで仕込まれています。

久しぶりに飲みましたが、素晴らしい熟成の表情をみせています。

黄金のように輝く色合い、優雅なブーケ、厚みのあるメロンを思わせるフルーツ感、

穏やかな酸に、上品なミネラル感。

心地よくトロリとした舌ざわり。

亜硫酸無添加ではありませんが、ナチュール系のスタイルです。

これ、美味しいなあ。

 

 

2本目 ジューステンベルグ ベーカーマット 2014  2,500円(税込 2,750円)

赤は南アフリカ・パールのジューステンベルグのトップキュヴェです。

これも久しぶりに飲みましたが、素晴らしいワインです。

オーガニックで栽培されたカベルネ・ソーヴィニョンを主体にメルローとシラーをブレンドしています。

凝縮した濃厚なスタイルなのに、口当たりはどこまでも優しく柔らか。

ふわーとしたブドウの滋味が口いっぱいに広がります。

「こんなに美味しいカベルネ飲むの、久しぶりだわ。」とdaimajoさまがおっしゃいました。

確かに上品でエレガント、極めつけに美味しいです。

本日の2本、優れたワイナリーのトップキュヴェは、やはり格別だと再認識いたしました。

 

 

 

Feb. 18

While I was on a walk, I met a precocious cherry blossom.

 

 

It looked half in bloom.

 

 

Beautiful!

 

 

I had a Yakiniku BBQ dinner today.

 

 

Delicious!

 

 

 

1st Azienda Borgo di Colloredo Biferno Bianco”Gironia” 2016  2000 yen + tax

It is made from Bomvino, Trebbiano and Malvasia grown in Molise Italy by organic method.

It is the white wine top cuvee of the winery.

It showed a very good maturing.

The color is gold.

I felt very rich fruits, elegant acidity, comfortable minerals and long after taste.

It isn’t a non-sulfur wine but I felt the nuance of ” Vin de Nature”.

Very nice! Very nice!

 

 

2nd Joostenberg Bakermat 2014  2500 yen + tax

It is made from Cabernet Sauvignon, Merlot and Syrah grown in Paal South Africa by organic method.

It is the top cuvee of the winery, too.

It’s a great wine! I moved a lot!

Even though the style is full-bodied and concentrated, I felt tremendously elegant-comfortable mouthfeel.

Every taste and flavor showed a perfect harmony.

“It’s the first time I have tasted such great Cabernet since a long time ago.” , daimajo-sama said.

 

I am sure again the top cuvee of the fine winery is far different from others.