こころみシリーズ 雲の時間

2/12

休肝日

 

 

2/13

お料理当番。

 

新百合ヶ丘のエルミロードで、横浜・本牧漁港に朝あがった新鮮な黒鯛を破格でゲット。

 

 

 

 

横浜に漁港があるんですね。

ここで上がった新鮮な魚は、普通は一般小売店には流通しないらしいのですが、新型コロナの影響でしょうか?

横浜は隣町。移動距離が短いのでやはり鮮度が違います。

 

 

 

 

お腹に大きな卵が入っていましたよ。

 

 

お刺身が透きとおっています。

となりの本マグロがかすんでしまいました。

 

 

 

 

卵、カシラ、中骨、あらと皮を焼いてみたら、これが抜群のおいしさ。

 

 

 

 

ズワイ蟹レベルの美味しさです。

やっぱ鮮度ですね。

 

今日のメインは子羊です。

 

 

 

 

こちらもデラウマ。

 

 

 

自粛期間中、食べる楽しみは本当に貴重ですね。

 

 

 

 

 

1本目 ココファーム こころみシリーズ 雲の時間 2019  3,000円(税込み)

ワイナリーのオンラインショップで買いました。

ココファームの新しいワインです。

北海道余市産のソーヴィニヨンブラン68%、シルヴァーナー25%、ゲヴュルツトラミナー3%、ピノ・ノワール2%、ピノ・グリ2%を、栃木・足利のワイナリーで仕込んでいます。

ココファームの契約栽培というと木村さんが思い浮かびますが、これは藤澤さん、荒さん、才川さんが栽培したブドウだそうです。

ココファームなので、発酵はすべて野生酵母。亜硫酸の添加量もごく少量だし、変な添加物はいっさい使っていません。

なんとも自然でやさしい味わい。

青リンゴやシトラスのみずみずしい果実の風味、しなやかな酸と華やかな香り。

生のくだものを口いっぱいに頬張るようなニュアンスがあふれます。

いや、これも、すごーく美味しい。

岩見沢で中澤さんが造る栗沢ブランに似ているかなあ。

少し小ぶりな栗沢ブランかな。

素晴らしいワインだと思います。

 

 

2本目 ココファーム こころみシリーズ 雲の時間 茜 2019  3,000円(税込み)

赤は、同じく余市の藤澤さん、荒さん、相馬さんが栽培したピノ・ノワール93%、ツヴァイゲルト2%、その他5%で仕込まれています。

これも野生酵母で発酵して、添加物は無しですね。

若干の濁りはノンフィルターでしょうか?

はじめ若いプリューレ・ロックのような強めのミントを感じます。

しばらくすると木村さんのピノ・ノワールに似たエロティックな香り、赤いベリー系の果実味がいっぱいに出てきました。

上等なピノにしかないブドウの旨味を強く感じます。

これも素晴らしいです。

ドメーヌ・タカヒコのピノ・ノワールに少し似てるように思います。

 

白は1,875本。赤は1,752本。

少ないですが、今はまだワイナリーのオンラインショップで売っています。

栗沢ブランもタカヒコも全然売ってないから、これを試してみるといいかも。

 

 

Feb. 12

No Wine Day

 

 

Feb. 13

I cooked dinner.

 

I got a very fresh Kurodai, which was landed Honmoku Fishing Port in Yokohama.

I didn’t know there was a fishing port in Yokohama.

 

Because Yokohama is a next city to my town, the fish didn’t move a lot.

The freshness was quite different.

 

Sashimi

 

Roast egg, head, bone, gills and skin of the Fish

 

 

The main dish today was Roast Lamb.

 

 

Delicious!

 

 

1st Coco Farm Cocoromi Series Kumo no Jikan 2019  3000 yen

I bought this one at the on-line shop of the winery.

It is a brand-new wine made from 68% Sauvignon Blanc, 25% Sylvaner, 3% Gewurztraminer, 2% Pinot Noir and 2% Pinot Gris grown in Yoichi Hokkaido.

The grapes were sent to the winery in Aishikaga Tochigi and fermented with wild yeasts.

The winery produces all their wines by very natural wine making process.

I felt very fresh green-apples, fine citrus and elegant fruits.

The taste was very pure and natural.

It is a very fine Japan White Wine!

 

 

2nd Coco Farm Cocoromi Series Kumo no Jikan Akane 2019  3000 yen

The red is made from 93% Pinot Noir, 2% Zweigelt and 5% the others grown in Yoichi Hokkaido.

The color was a little clouded.

At first, I felt strong minty aroma, which some “vin de nature” often have.

Then a lot of charming red berries were coming up.

I felt elegant acidity and comfortable tannin and fine minerals.

I also felt some voluptuous flavor, which some Pinot Noir made in Yoichi often have.

It is a very fine Japan Red Wine!

 

White wine is produced 1875 bottles.

Red wine is produced 1752 bottles.

 

Hurry up to the on-line shop!