10/9
休肝日
10/10
あれ?体育の日って、いつの間に無くなったんですか?
お料理当番。
トマトとモッツァレラ
カツオ、スルメイカ、真鯛のお刺身
秋鮭のポワレ ホタテのソテーとポテトグラタン添え
北海道産の秋鮭、とっても美味しい!
1本目 熊本ワイン 菊鹿シャルドネ アンウッテド 2018
7月にワイナリーの売店で購入。これ、ワイナリー売店のみの限定販売品です。
初めさらっと軽めのテイスト。とてもピュアで透きとおった味わいです。
時間がたつにつれて徐々に味わいが濃くなってきます。
実はこれ、一昨日抜栓して、少し飲んでいました。
今日の方が美味しくなっていると思う。
ブドウに力がある証拠ですね。
2本目 滝沢ワイナリー ピノ・ノワール 2018
今日の食材の多くが(モッツァレラ、ジャガイモ、ホタテ、スルメイカ、秋鮭)北海道産だったので、とっておきの北海道のピノノワールを抜きました。
滝沢ワイナリーは北海道・三笠にある小さなワイナリー。
このピノ・ノワール素晴らしいです。
ピノ・ノワールならではの赤いベリー系の果実味があふれるように沸き上がります。
果実の凝縮感と、さらりとした酸、エレガントなタンニン。
バランスが抜群に整っています。素晴らしく美味しいです。
また、凄いピノ・ノワールが日本に生まれていました。
Oct. 9
No Wine Day
Oct. 10
I cooked dinner.
Tomato & Mozzarella
Sashimi
Salmon & Scallop Sauté with Potato Gratin
1st Kumamoto Wine Kikka Chardonnay Unwooded 2018
It is made from 100% Chardonnay grown in the estate vineyard in Kumamoto and sold at only the winery.
I bought this one at the winery in last July.
At first, I felt a light touch taste.
Then gradually, rich fruits, nice citrus and fine mineral were coming up.
Actually, I opened this one the day before yesterday.
I felt the leftover bottle was better than the day before yesterday.
2nd Takizawa Winery Pinot Noir 2018
Because the mainly cooking ingredients today were made in Hokkaido, salmon, scallop, Mozzarella, Sashimi, Potato, etc.
Then I opened my special bottle made in Hokkaido.
Takizawa Winery is a small fine winery in Mikasa Hokkaido.
This Pinot Noir was amazingly good.
I felt very charming red berries, very nice acidity and very elegant tannins.
It has a tremendously good balance.
Every taste made an outstandingly nice balance.
I found a very high potential Pinot Noir, as well.