9/21
4連休3日目はお料理当番、手巻き寿司。
マトウ鯛、ホウボウ、真鯵、活ホタテ、イクラ(自家製 by daimajoさま)、ウニ、本マグロ、甘エビ、ミズタコ、スルメイカ
本日はいつもより人数が多くて、ウニの入った豪華版。
ネタを仕入れに相模原まで行ったのですが、途中道が混んでいて大変でした。
生筋子をほぐして作ったイクラは、出来合いのものとはまるで違って超おいしかったです。
今日は日本ワインを飲みます。
1本目 酒井ワイナリー 小姫 2017
山形・赤湯の酒井ワイナリーの泡。ワイナリーの売店で購入しました。
デラウエア100%で仕込まれています。
山形では昔からデラウエアのことを小姫と呼んでいるそうです。
自然な泡立ち。非常に心地の良い飲み口です。
2本目 ダイヤモンド酒造 デラウエア 2017
昨日、板橋の酒のとだやさんで購入。
このデラウエアも実に美味しい。
自然にあふれるフルーツ感が抜群です。
ほのかに残るラブルスカ系の生ブドウの香りがかえって良いアクセントになっていますね。
3本目 熊本ワイン 菊鹿 カベルネクレール 2018
ワイナリーの売店限定発売のロゼワイン。7月にワイナリーを訪問したときに買いました。
ロゼといっても、しっかりと醸しをして樽貯蔵をした本格派。
豊かなフルーツ感に、上品な渋みとスパイシーなニュアンスが絡みます。
最初キンキンに冷やしていたのですが、温度が上がってから複雑な表情が見えてきました。
4本目 安心院ワイン ピノ・タージュ 2017
え、なんで大分でピノ・タージュ? と、2年前に初めてこれを飲んだ時(ヴィンテージは違います)にビックリしました。
これ、ワタシが今まで飲んだピノ・タージュの中で一番美味しいです。(当然ほかのは南アフリカ産)
優雅な赤いベリー系のフルーツに、継ぎ目のない優雅な味わい。
今まで飲んだ中で一番ピノ・ノワールを感じるピノ・タージュです。
ふうっ、よく飲みましたね。
Sep. 21
I cooked dinner, Temaki-Sushi.
I receive some guest today.
The sushi today was gorgeous version.
Delicious!
We tried to taste fine Japan Wines.
1st Sakai Winery Kohime 2017
It is made from 100% Delaware grown in Akayu, Yamagata.
Kohime is the local name of Delaware.
I felt very good babbles and pure fruits.
Tasty!
2nd Diamond Winery Delaware 2017
I bought this one at Sake-no-Todaya in Itabashi yesterday.
This one is very tasty.
I felt natural fruits, clean acidity and comfortable tannins.
The individualistic aroma of Delaware showed good balance.
3rd Kumamoto Wine Cabernet Sauvignon Clairet 2018
I bought this one at the winery in last July.
The color is rose but the taste is firm.
I felt rich fruits and elegant mouthfeel.
I started drinking chilly.
But it showed better taste with room temperature.
4th Ajimu Winery Pinotage 2017
Japan Pinotage is a real black swan.
I was so surprised at tasting this one at the first time two years ago.
Well, it is the best Pinotage I had tasted ever.
The other Pinotage wines are made in South Africa.
I felt super elegant fruits, good acidity and seamless tannin.
The style is similar to some very fine Pinot Noir.
Well done!