5/10
午前中は庭の草むしり。
今シーズン4回目。採っても採っても、またすぐに生えてきます。
へとへと。予定の半分くらいしかできませんでした。
夜は前菜二品のお料理を担当。
ホタルイカとカツオのお刺身
マグロ、アボカト、長芋のタルタル
1本目 シャトー アントニャック テール アムルーズ 2016 1,900円 + 税
シャトー アントニャックは、ブルゴーニュ・マコネー地区の銘醸ワイナリー ”コロ
ヴレ エ テリエ”が、ラングドックのリムー地区で経営するワイナリー。
標高300m から 500m の冷涼な気候を持つ自家葡萄園から収穫したシャルドネ85%
とリムーの地ブドウ品種モーザック15%で仕込んでいます。
モーザック由来の厚みのあるフルーツ感に、奥行きの深いエレガントなシャルドネの
風味。
ミネラル感もたっぷり。
ムルソーを思わせるリッチな味わいだけど、甘味を感じるモーザックの存在感。
この価格はとてもリーズナブルだと思います。
2本目 ドメーヌ アントニャック コテ ピエール リィ ピノノワール 2016 1,900円
+ 税
同じワイナリーなんだけど、白は”シャトー”で赤は”ドメーヌ”。
なぜ?と質問したら AOCのルールだそうです。ふーん。なぜ?
で、そんなことよりこのピノノワールは本当に素晴らしいです。
ワタシが高いピノノワールにあって欲しい香り、味わい、その他もろもろが全部そ
ろっています。
ようは高いピノノワールの味わい。それもブルゴーニュ。
うそだと思う人は実際に試してみてください。
これ、5月1日に発売した”グラン・プレミアム・ペログビセット” で買いました。
12本で、13,500円(税別)だったから1本 1,125円(税別)。
すぐに売り切れちゃったんだけど、今週中にもう一回追加発売されますので、そちら
で是非どうぞ。
カーヴドリラックス・ドットコム店の”ワインセットコーナー”をこまめにチェック
してね。
May 10
I weeded my garden in the morning, as well.
It was the fourth time job in this season.
It is an undress game.
I was so tired.
In the evening, I cooked a part of dinner.
I cooked two starters.
Hotaruika and Bonito Sashimi
Maguro, Avocado and Nagaimo Tartar
1st Chateau D’Antugnac Terres Amoureuses 2016 1900 yen + tax Chateau D’Antugnac is owned by Collovray & Terrier, which is a popular winery in Maconnais Bourgogne.
It is made from 85% Chardnnay and 15% Mauzac grown in the estate vineyards in Limox Languedoc.
Because the vineyards is located in 300m -500m altitude, the climate is very cool in Languedoc.
I felt big fruits from Mauzac and elegance from Chardonnay.
The style is very excellent, rich, deep and complex.
I felt as if I tasted some very expensive Bourgogne Blanc.
2nd Domaine Antugnac Cote Pierre Lys Pinot Noir 2016 1900 yen + tax Why the same winery is named Chateau for white and named Domaine for red?
I asked winery once, why?
The answer was ” It is the regulation of AOC.”
Ummm.. Why?
Anyway, It is an outstanding Pinot Noir, I think.
It has the all super fine tastes that I want to have in very expensive Bourgogne Rouge.
It is a super delicious Pinot Noir.
The price is super reasonable, I think.