天然のハチビキ、初物です

5/27

お料理当番、手巻き寿司。

今日は長崎産の天然のカンパチとハチビキをゲット。

 

 

ハチビキってスズキの仲間だそうですが、白身ではなく赤身でした。

初めてさばきました。赤サバとも言われるようです。

 

 

身がしまっていて美味しかったです。

 

 

 

1本目 シャトー デ タンプリエ ミュスカデ セーヴルエメーヌ シュールリー 2017 1,380円

あい変わらず長い名前のミュスカデですが、ピュアでキレがあって、果実味もたっぷりで、本当にとても美味しいです。

今日みたいな暑い日には、ミュスカデは最高ですね。

手巻き寿司にもぴったりこん。

 

 

2本目 信州たかやまワイナリー ピノノワール 2017 3,170円

ワイナリーの初リリースとなるピノノワールです。

軽いタッチの冷涼系。

濃さはありませんが、ちゃんとピノノワールしています。

ワイン会なんかだと、「軽いね。」の一言で片付けられてしまいそうですが、こうして手巻き寿司とあわせてじっくり飲むと、しみじみと美味しいです。

変な小細工のないピュアな味わい。

今後、樹齢が高くなっていけば、これに濃さや複雑さも加わっていくんじゃないかな。

楽しみです。

 

 

May 27

I cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

Delicious!

 

 

1st Chateau des Templiers Muscadet Sevre et Maine Sur Lie 2017 1380 yen

It was a so hot day in Tokyo even though it was still in May.

Then I chose this white wine.

Fine Muscadet is so good for a hot day, I think.

I felt very nice minerals, clear citrus and rich fruits.

It was so good for Temaki-Sushi today.

 

 

2nd Shinshu Takayama Winery Pinot Noir 2017 3170 yen

It’s the first vintage Pinot Noir of the winery.

The taste is very light.

If you bring this to some wine connoisseur’s tasting party, it may be an only light wine.

However, I tasted this kindly with sushi and found very nice fines and taste.

I felt enough quality that I need for Pinot Noir.

Also, I like a natural and pure style of this.

The vines are still very young.

I am looking forward to tasting future vintages of this Pinot Noir.