手巻きとワイン、大当たり

 10/26

今日は良い天気になりました。

お料理当番。

 

 

 

青森産天然真鯛、鳥取産カンパチ、長崎産真鯵、北海道産スルメイカ、新潟産アマエビ他。

 

あれ?カンパチに舌があるぞ、

 

 

と思ったら捌いてみたら、なんとフグの赤ちゃんをくわえていました。びっくりです。

 

 

今日の手巻き寿司も、超美味しかったです。

 

 

焼いた真鯛とカンパチの皮と中骨もデラうま。

 

 

 

 

 

1本目 ジョルジュ リニエ ブルゴーニュ アリゴテ 2014

これは、びっくり美味しいアリゴテです。人生今まで飲んだアリゴテの中でも、一番美味しいアリゴテかも知れない。

澄みきった果実味ときれいな酸味。

とにかく突出した透明感のあるワインです。

この澄んだ味わいは、手巻き寿司にぴったりでした。

 

 

2本目 ドメーヌ マシャール ド グラモン ブルゴーニュ ピノノワール 2015  2400円

いや、このピノノワールも抜群に美味しいです。マシャールグラモンがドメーヌを名乗る以上、畑はニュイの良い場所からだと思われます。

当たり年の2015年ということもあり、この味わいは到底ただのブルゴーニュAOCとは思えません。

若飲みブルゴーニュとしては完璧ですね。

マグロ、サーモン、カンパチと良く合いました。

今日の2本は、大当たり。

 

 

 

Oct. 26

It was a fine day.

I cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

I was surprised at seeing that a baby fish was in the mouth of Kanpachi.

 

Temaki-Sushi today was great!

Grilled fish bones and skins were great, too.

 

 

1st Georges Lignier Bourgogne Aligote 2014

It’s an amazingly tasty Aligote, isn’t it?

It’s probably the best Aligote in my life.

I felt unbelievably clean fruits and acidities.

It’s outstandingly elegant Aligote.

It was very good for Sushi today.

 

 

 

2nd Domaine Machard de Gramont Bourgogne Pinot Noir 2015 2400 yen

It was a very fine Pinot Noir, too.

Named “Domaine” means all grapes were from their fine estate vineyards.

Also, the great vintage in 2015 made it be outstanding quality.

I can’t believe it is an only AOC Bourgogne.

I enjoyed this elegant, deep and complex taste.

It was very good for Sushi today, too.