小布施の白、うーっむ凄い...

10/13

昨日の夏のような陽気から一転、今日は冬のような寒い一日。

体がついていけましぇん。

 

 

で、今日もお料理当番。

 

シーフード・カクテル

 

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グリーンサラダ

 

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ラザニア

 

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ラザニア、贅沢にもフレッシュ・モッツァレラをたっぷり使いました。

 

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でらうま。糸がのびーる。

 

 

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1本目 ドメーヌ ソッガ ヴィーニ フランセーズ 白 ムラサキ第6ミリュ&バ 2016 3,150円

うーむ、これは、ただただ唸るしかないようなワインです。

小布施ワイナリーの自家圃場で混植されているソーヴィニヨンブラン、アルバリーニョ、シャルドネのブレンド。接ぎ木をしない自根のブドウ(ヴィーニ フランセーズ)を極限まで無施肥で栽培しているそうです。

さらっとした味わいで、ふくよかなボディ感はありません。

その代わりの、奥不深くに隠れるミネラル感と超複雑な風味。

目を瞑って、深く瞑想の世界に入りこみ、葡萄の精と話をしたくなるような味わいです。

接ぎ木も施肥もしないこの葡萄の樹は、年々生命力が弱っていて、もってあと数年の命らしい。

いや、なんというか。うーむ。

 

 

2本目 ドメーヌ ソージェ シュヴェルニー ルージュV. V. 2014

頂き物のロワールの赤。

シュヴェルニーって、白ワインの産地だと思っていましたが、赤もあるんですね。

ピノノワール、ガメイ、マルベックのブレンドとあります。

とても良いブルゴーニュの自然派ワインのようなニュアンス。

赤い自然な果実の風味があふれます。

いや、美味しいですね。ごちそうさまでした。

 

 

 

Oct. 13

It was very hot day yesterday.

But it was a very cold day today.

 

 

I cooked dinner.

 

Seafood Cocktail

 

Green Salad

 

Lasagna

 

Very good!

 

 

 

1st Domaine Sogga Vignes Francaises Blanc Murasaki Numero Six Milieu, Bas 2016 3150 yen

It is made from Sauvignon Blanc, Alvarinho and Chardonnay grown in the estate vineyard by organic method.

All of the vines are ungrafted.

It is a very mystery wine.

It is very light, delicate and complex.

I wanted to look for the taste to the deep inside in the glass.

While I tasted, I felt as if I was in meditation.

Well, it is truly tasty but I cannot explain how tasty.

Ummm….

 

 

2nd Domaine Sauger Cheverny Rouge V.V. 2014

I was given this Loire red from my friend.

I have ever tasted many Cheverny white wine but it was first time I had tasted a red wine.

The back label said it was made from Pinot Noir, Gamey and Malbec.

I felt some similar nuance to fine Burgundy “BIO” rouge.

There were a lot of charming-natural red berries.

So tasty!