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庭のカベルネ・ソーヴィニヨンの枝を剪定しました。
生え放題、伸び放題だった枝を3本だけ残してあとは全部落としました。
すっきりしました。
蕾もだいぶ大きくなっています。
もう少しで開花しそうですね。
今日の料理
枝豆
今シーズン、初めて枝豆を茹でました。
地中海風チラシ寿司
今日はスイートバジルをしっかり購入。
松の実と和えていきます。
お酢は以前はワインヴィネガーを使っていましたが、いまはアップルヴィネガーを使っています。
アップルヴィネガーの方が、フルーティで優しい酢飯に仕上がるようなので。
カツオ、バチマグロ、真鯛、ホタテ、サーモン、海老
地中海風チラシ寿司、やっぱり美味しいです。
本日のワイン
ドメーヌ ペッシュ・プイエ シャルドネ 2023 1,800円
ワイナリーの白ワインの上級ヴァージョン。
地中海に程近いラングドック・ミネルヴォア産のシャルドネ100%で仕込まれています。
ミネルヴォアにシャルドネのAOCは無いので、規格はヴァンドペイですが、明らかに上等なワインです。
ゆったりとした豊かな果実味、バランスの良い酸とミネラル感。
澄んだピュアな口当たりに、真綿に包まれたようなフワッとしたエレガンスを感じます。
良いワインです。じつに良いワインです。
HEVレベル3の認定を持つサステナブルワイン。
今日のチラシ寿司にバッチリ良く合いました。
May. 18
I pruned the branches of the Cabernet Sauvignon in my garden.
I left only three branches, and I dropped all the others.
It’s neat.
The buds are also much larger.
It looks like it will bloom soon.
Today’s Dish
Edamame
This season, I boiled edamame for the first time.
Mediterranean-style Chirashi-sushi
I bought a lot of sweet basil today.
It is mixed with pine nuts.
I used to use wine vinegar for sushi rice, but now I use apple vinegar.
Apple vinegar seems to make a fruity and gentle vinegared rice.
Bonito, Katsuo, Madai, Scallops, Salmon, Shrimp
Mediterranean-style Chirashi-sushi, after all, is delicious.
Wine of the Day
Domaine Pech Pouille Chardonnay 2023 1,800 yen
It is an advanced version of the winery’s white wine.
It is made from 100% Chardonnay from Languedoc-Minervois, which is close to the Mediterranean.
Minervois doesn’t have a Chardonnay AOC, so the standard is Vin de Pays, but it’s clearly a fine wine.
I felt very rich fruits flavor, well-balanced acidity and minerality.
The clear and pure mouthfeel gives it a fluffy elegance that feels like it is wrapped in cotton.
It is a good wine. It’s a really good wine.
It is a sustainable wine with HEV Level 3 certification.
It went perfectly with today’s sushi.