もう少しで開花しそう

5/18

庭のカベルネ・ソーヴィニヨンの枝を剪定しました。

生え放題、伸び放題だった枝を3本だけ残してあとは全部落としました。

 

 

すっきりしました。

蕾もだいぶ大きくなっています。

 

 

もう少しで開花しそうですね。

 

 

今日の料理

枝豆

 

 

今シーズン、初めて枝豆を茹でました。

 

地中海風チラシ寿司

 

 

今日はスイートバジルをしっかり購入。

 

 

松の実と和えていきます。

 

 

お酢は以前はワインヴィネガーを使っていましたが、いまはアップルヴィネガーを使っています。

アップルヴィネガーの方が、フルーティで優しい酢飯に仕上がるようなので。

 

 

カツオ、バチマグロ、真鯛、ホタテ、サーモン、海老

地中海風チラシ寿司、やっぱり美味しいです。

 

 

本日のワイン

 

 

ドメーヌ ペッシュ・プイエ シャルドネ 2023  1,800円

ワイナリーの白ワインの上級ヴァージョン。

地中海に程近いラングドック・ミネルヴォア産のシャルドネ100%で仕込まれています。

ミネルヴォアにシャルドネのAOCは無いので、規格はヴァンドペイですが、明らかに上等なワインです。

ゆったりとした豊かな果実味、バランスの良い酸とミネラル感。

澄んだピュアな口当たりに、真綿に包まれたようなフワッとしたエレガンスを感じます。

良いワインです。じつに良いワインです。

HEVレベル3の認定を持つサステナブルワイン。

今日のチラシ寿司にバッチリ良く合いました。

 

 

May. 18

I pruned the branches of the Cabernet Sauvignon in my garden.

I left only three branches, and I dropped all the others.

 

It’s neat.

 

The buds are also much larger.

 

It looks like it will bloom soon.

 

 

Today’s Dish

Edamame

 

This season, I boiled edamame for the first time.

 

Mediterranean-style Chirashi-sushi

 

I bought a lot of sweet basil today.

 

It is mixed with pine nuts.

 

I used to use wine vinegar for sushi rice, but now I use apple vinegar.

Apple vinegar seems to make a fruity and gentle vinegared rice.

 

 

Bonito, Katsuo, Madai, Scallops, Salmon, Shrimp

 

Mediterranean-style Chirashi-sushi, after all, is delicious.

 

 

Wine of the Day

Domaine Pech Pouille Chardonnay 2023 1,800 yen

It is an advanced version of the winery’s white wine.

It is made from 100% Chardonnay from Languedoc-Minervois, which is close to the Mediterranean.

Minervois doesn’t have a Chardonnay AOC, so the standard is Vin de Pays, but it’s clearly a fine wine.

I felt very rich fruits flavor, well-balanced acidity and minerality.

The clear and pure mouthfeel gives it a fluffy elegance that feels like it is wrapped in cotton.

It is a good wine. It’s a really good wine.

It is a sustainable wine with HEV Level 3 certification.

It went perfectly with today’s sushi.