12/8
朝の冷え込みに誘われて、今日の夕食はキリタンポ鍋にする事にしました。
朝から、鶏がらと鶏皮をぐつぐつ、ことこと、煮込んでスープを取ります。
ゴボウのささがきが少々手間ですが、キリタンポ鍋は美味しいです。
あ、生牡蠣も食べました。
本日のワイン
マルキドボーラン シャルドネ 2021 1,080円
マルキドボーランのシャルドネの現行ヴィンテージは2023年ですが、倉庫に数本の2021年ヴィンテージが残っていました。
で、飲みましたが、びっくり凄ーく美味しいです。
ふっくらとした厚みのある果実味、きれいに伸びる酸、心地よいミネラル感。
高いワインを飲むようなエレガントさがたっぷりあります。
いや、これは、きれいな熟成を見せていますね、素晴らしい。マルキドボーラン、恐るべし。
このふくよかな味わいは、しょうゆとみりんベースのキリタンボ鍋にもぴったりでした。
Dec. 8
Invited by the chill in the morning, I decided to make a Kiritampo-Nabe for dinner today.
In the morning, the chicken stock and chicken skin are simmered and the soup is taken.
The burdock sash is a bit of a hassle, but the Kiritampo-Nabe is delicious.
Wine of the Day
Marquis de Beau Rond Chardonnay 2021 1,080 yen
The current vintage of the Marquis de Beau Rond Chardonnay is 2023, but there were a few bottles of the 2021 vintage left in the warehouse.
So, I drank it, and it was surprisingly delicious.
I felt plump and thick fruitiness, nicely stretched acid, pleasant minerality.
There is plenty of elegance like drinking expensive wine.
This is showing a beautiful ripening, it’s wonderful. Marquis de Beau Rond, Great!
This plump flavor was also perfect for a soy sauce and mirin-based Kiritambo-Nabe.