赤身肉が最近の好みです

5/20

休肝日

 

 

5/21

庭のカベルネ、もうすぐ開花しそうです。

 

 

今日はスキヤキ。

 

 

鹿児島県産の赤身肉にしました。

 

 

サシのない赤身肉が最近の好みです。

 

 

 

1本目 ドメーヌ・ペッシュ・プイエ ブラン 2021 1,280円

ラングドック・ミネルヴォア産のサスティナブルワイン。

ソーヴィニヨン・ブラン90%とシャルドネ10%のブレンドですが、いわゆる品種特性が全く感じられません。

厚みのある果実味と柔らかい酸、しっかりとしたミネラル感。

ピュアで透明感があふれるきれいな味わいです。

ワインっていうか、ブドウ酒って感じです。

果肉感がしっかりとしているので、スキヤキにもぴったりでした。

 

 

2本目 ドメーヌ・ペッシュ・プイエ ルージュ 2020 1,280円

赤もミネルヴォア産のサステイナブルワイン。

カリニャン、グラナッシュ、メルローとサンソーのブレンド。

フルボディタイプのしっかりとした味わいですが、どこまでもなめらかで、継ぎ目のない果実味とタンニンのおかげで、飲み口はまろやかでエレガント。

これは良いワイン、格上の上級ワインを思わせます。

スキヤキにぴったりでした。

 

 

May 20

No Wine Day

 

 

May 21

The vine of Cabernet in my garden will be flowering soon.

 

The dinner today was Sukiyaki.

I made it red meat from Kagoshima.

 

Red meat without fat is my preference these days.

 

 

1st Domaine Pech Pouille Blanc 2021 1,280 yen

It is a sustainable wine from Languedoc, Minervois.

It is a blend of 90% Sauvignon Blanc and 10% Chardonnay, but it does not have any so-called varietal characteristics.

I felt thick fruits flavor with soft acidity and firm minerality.

It has a beautiful taste full of purity and transparency.

The flesh is firm, so it was perfect for Sukiyaki.

 

 

2nd Domaine Pech Pouille Rouge 2020 1,280 yen

The red wine is also a sustainable wine from Minervois.

It is a blend of Carignan, Grenache, Merlot and Cinsault.

It has a full-bodied and robust taste, but it is smooth to the end, and thanks to its seamless fruits and tannins, it is mellow and elegant in the mouth.

This is reminiscent of a good wine, a fine wine.

It was perfect for Sukiyaki.