米は炊くもの

4/19

休肝日

 

4/20

今日の料理

カツオのタタキ風カルパッチョ

 

 

パエリア風炊き込みご飯

昭和の日本人たる私としては、米は炊くもの、焼くものではありません。

 

 

アサリはワイン蒸し、エビとホタテはブランデーでソテーに、ホタルイカはオリーブオイルでマリネにします。

キノコはフライパンで素焼きに、パプリカはグリルします。

炊きあがったターメリックライスに、具材をのせて炊飯器で再加熱。

 

 

ふっくら、ホクホクのパエリアの出来上がりです。

 

 

美味しい!

 

 

 

1本目 バロンドボーラン ブラン 2020  950円

最近、我が家によく登場するラングドックの白ワイン。

グルナッシュ・ブランとマルサンヌのブレンドです。

ピュアな果実味に、カチンとしたミネラル感、マルサンヌ由来のハーブのニュアンス。

いわゆる安ウマワインって、こんな感じでしょうね。

 

 

2本目 アンコーラ ピノ・グリージョ 2022  1,080円

今日は2本目も白ワイン。

パエリアには、冷えた白ワインがよく似合います。

イタリア・ロンバルディア産のピノ・グリージョです。

上品なフルーツの味わい、きれいな酸とミネラル感。

なんとも心地の良い上品な口当たり。

フルーツ感がたっぷりあるのに後味はすっきり。

いつ飲んでも感心するクオリティーです。

パエリアにピッタリでした。

 

 

 

Apr. 19

No Wine Day

 

Apr. 20

I cooked dinner, as well.

 

Tataki-style Bonito Carpaccio

 

Paella-style Steamed Rice

 

As I am a Japan person from the Showa era, rice has to be steamed, not be baked.

 

The clams are steamed in wine, the shrimp and scallops are sauteed with brandy, and the Hotaru-ika is marinated in olive oil.

Mushrooms are unglazed in a frying pan, and paprika is grilled.

 

Put the ingredients on the steamed turmeric rice and reheat it in a rice cooker.

 

The plump, fluffy paella is ready.

 

Delicious!

 

 

1st Baron de Beau Rond Blanc 2020 950 yen

Recently, this Languedoc white wine has been appearing in our house a lot.

It is a blend of Grenache Blanc and Marsanne.

I felt pure fruits flavor, crisp minerality, and nuances of herbs derived from Marsanne.

Tasty!

 

 

2nd Ancora Pinot Grigio 2022 1,080 yen

Today, the second bottle was also white wine.

Paella goes well with chilled white wine.

It is a Pinot Grigio from Lombardy, Italy.

I felt elegant fruits taste, clean acidity and minerality.

What a pleasant and elegant mouthfeel!

It has plenty of fruitiness but a refreshing aftertaste.

It is a quality that impresses me whenever I drink it.

It was perfect for paella.

or paella.