水炊き鍋は美味しい

1/25

今日のお料理は水炊き鍋。

二羽の鶏ガラを6時間煮詰めてスープを取りました。

 

 

水炊き鍋は美味しいです。

 

 

1本目 シャトークラマン ロゼ 2020  1,600円

フランス南西地区の都市、トゥールーズ近郊に位置するAOCフロントン産のロゼワイン。

この地域だけで栽培される地ブドウ品種ネグレット種とシラー、カベルネフランのブレンドです。

淡いピンクの色合い。赤いベリー系の果実味に、きれいに伸びる柑橘系の酸。

ピュアで自然な味わいがとても印象的。

HVE(オート・ヴァリュー・アンヴィロンメンテーユ)のレベル3認証を取得しているサステイナブルワインです。

 

 

今日の2本目は日本酒、宮城の一ノ蔵・大和伝です。

イラストレーター “なかがわみさこ” さんがデザインした特別ラベル。

これお気に入りです。

端麗辛口の味わいのなかに、米の旨味とコクがしっかりとつまった良いお酒。

水炊き鍋にもぴったりでした。

 

 

 

このラベルの原画、我が家にあります。

 

 

Jan. 25

Today’s cooking was a “Mizutaki-Nabe”.

 

I boiled down two chicken bones for 6 hours and took the soup.

 

Mizutaki-Nabe is delicious.

 

1st Chateau Clamens Rose 2020  1,600 yen

This rose wine is made in AOC Fronton, located near Toulouse, a city in the South-West region of France.

It is a blend of Negrette, a local grape variety grown only in this region, Syrah and Cabernet Franc.

The color is pale pink hue.

I felt red berry fruit flavor with citrus acid that stretches beautifully.

The style is really pure and natural.

It is a sustainable wine that has HVE Level 3 certification.

 

 

Today’s second bottle is sake, Ichinokura Yamatoden made in Miyagi.

A special label designed by illustrator “Misako Nakagawa”.

This is my favorite.

It is a good sake with a clean and dry taste and richness of rice nuance.

It was also perfect for the Mizutaki-Nabe today.

 

The original drawing of this label is in my house.