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休肝日
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今日、鎌倉に行ってきました。
毎年恒例の長谷寺へ初詣。
毎年元旦にお詣りしていますが、今年は少し出遅れました。
でもかえって静かな境内を、心安らかにお詣りが出来ました。
境内の梅が、早くも開花していました。
お詣りのあと、長谷寺のすぐ近くにある鎌倉ワイナリーを初訪問。
2022年にオープンした新しいワイナリーです。
オーナーの夏目さんは、会社勤めをしながら鎌倉の関谷地区と七里ヶ浜に、50aの圃場を自ら開墾し、数種類のブドウを栽培。
2年前にここ鎌倉市長谷にワイナリーを立ち上げました。
自家栽培のブドウの他に、山形、小田原、オーストラリアからブドウを仕入れて、ここでワインを醸造しています。
エッグ型の発酵タンクが、ユニークですね。
昨年、ワインの試飲会で夏目さんに出会って、早くワイナリーを訪問したかったのですが、なかなか機会が取れずに、やっと念願が叶いました。
カフェを併設したショップでは、我がリラックスワインが半分以上のスペースを占有していました。
なんと、奇特なことでしょうか?
夏目さんの家飲みハウスワインは、マルキドボーランだそうです。ありがとうございます。
お仲間ですね♪
アポなし訪問にも関わらず、いまある鎌倉ワイナリーの現在の全ラインナップを試飲させていただく事になりました。
で、これが、どれも、とても美味しい!
自然なブドウの風味、余計な造り込みのないとてもピュアな口当たり。
アルコール度数も11%から12%と低めの設計。
うーん、ワタシのツボです。
特に、山形産のデラウエアで仕込んだオレンジワインは、しっかりとしたフルーツ感、綺麗な酸とほのかな渋みのバランスが絶妙。
自家葡萄園のカベルネ・フランとメルローから仕込んだ赤ワインは、果実味の密度の高さと、トロリと滑らかな口当たりが、印象的でした。
いや、大変失礼ながら、夏目さん。
鎌倉ワイナリーのワインが、既にこんなに美味しいとは思いませんでした。
やっぱりワイン造りって、立派なキャリアより、ワイン造りへの情熱とセンスの方が重要なのかも。
夏目さん、今日は突然の訪問にも関わらず、貴重なワインをご馳走になり、ありがとうございます。
これからも、どうぞよろしくお願いします。
ハゲながら、応援したいと思います。
Jan. 18
No Wine Day
Jan. 19
I went to Kamakura today.
At first, I visited to the annual Hase-Temple.
I pray every year on New Year’s Day, but this year I was a little late.
However, I was able to visit the quiet precincts in peace.
The plum trees in the temple grounds were already blooming.
After the prayers, I visited the Kamakura Winery at the first time, which is very close to Hase-Temple.
This winery opened in 2022.
The owner, Mr. Natsume, cultivated several types of grapes by himself in the estate vineyards, at Sekiya Kamakura and Shichirigahama while working for the company.
Two years ago, he opened a winery here in Hase Kamakura.
In addition to his own grapes, he also purchases grapes from Yamagata, Odawara, and Australia to make wine here.
The egg-shaped fermentation tank is unique.
Last year, I met Mr. Natsume at some wine tasting event, and I wanted to visit the winery as soon as possible, but I couldn’t get the opportunity, and my long-cherished wish finally came true.
In the shop with a cafe, our Relax Wine took up more than half of the space.
How bizarre!
Natsume’s house wine is said to be the Marquis de Beau Rond.
Thank you.
You’re a friend!
Despite visiting without an appointment, I was able to taste the entire current lineup of Kamakura Winery.
And all of them are so delicious!
I felt natural grape flavor and a very pure mouthfeel without any extra build-up.
It is also designed with a low alcohol content of 11% to 12%.
Well, it’s my point.
In particular, the orange wine brewed in Yamagata Delaware has a firm fruitiness, a perfect balance of beautiful acidity and subtle astringency.
The red wine made from Cabernet Franc and Merlot from the estate vineyards was impressive for its high fruit density and smooth mouthfeel.
No, I’m very sorry, Natsume-san.
I didn’t expect the wines at Kamakura Winery to be so good.
After all, in winemaking, the passion and taste for winemaking may be more important than a respectable career.
Thank you, Natsume-san, for my sudden visit today, but for your precious wine.
Thank you for your continued support.
I would like to support you, too.