12/11
箱根から帰宅して、今日のお料理。
小田原で買った地魚、駿河湾でとれたアオリイカとホウボウのお刺身。
キリタンポ鍋
千葉の水郷赤鶏を煮込みました。
とても美味しい!
1本目 チェスコン リボッラ・ジャッラ NV 1,200円
イタリア・ヴェネトの地ブドウで仕込む白ワイン。
澄み切った銘水を飲むかのようなピュアな味わい。
今日のお刺身にぴったりでした。
2本目 一ノ蔵 大和伝 特別純米酒 限定ラベル
キリタンポには、やっぱり東北の日本酒かな、と思って飲みました。
秋田のお隣の宮城の酒ですが、やっぱりキリタンポに良く合いました。
Dec. 11
I came home from Hakone and cooked today.
Local fish bought in Odawara, Squid and Houbou Sashimi caught in Suruga Bay.
Kiritampo-Nabe
I stewed Chiba’s Mizugo Red Chicken.
So delicious!
1st Cescon Ribolla Gialla NV 1,200 yen
It is a white wine made from local grapes from Veneto, Italy.
It has a pure taste as if you were drinking clear water.
It was perfect for today’s sashimi.
2nd Ichinokura Yamatoden Special Junmai Sake Limited Label
I drank a sake, thinking Kiritampo was good with a sake made in Tohoku.
It’s a sake from Miyagi, next to Akita, but it went well with Kiritampo.
Very good!