地中海風チラシ寿司

11/4

11月というのに、この暑さは何なんでしょうか?

11月初旬の大学の学園祭では、模擬店でダウンコートを着ながら震えていた記憶があります。

ヤバいですよね。。。

 

今日のお料理は、地中海風チラシ寿司。

 

 

スイートバジルと松の実をまぜて酢飯を作ります。

本マグロ、黒鯛、生ホタテ、カツオを、オリーブオイルとバルサミコでマリネして、ミニトマトとクレスをトッピングしています。

 

 

簡単な料理ですが、とっても美味しいです。

 

 

 

1本目 信州たかやまワイナリー ソーヴィニヨン・ブラン 2021  3,025円

このソーヴィニョン・ブランは美味しいです。

これ、飲むの2回目ですが、ますます美味しく感じます。

キレのある酸と抜群のミネラル感がありますが、その奥にふくよかで豊かな果実の風味がたっぷりと隠れています。

しっかりとしたボディと、日本のソーヴィニョンならではの、ほのかな苦味を感じる和柑橘のニュアンス。

飲めば飲むほど、新しい発見があるワインです。

このソーヴィニョン・ブランはすごく美味しいです。

 

 

2本目 神戸レゼルバ カベルネ・ソーヴィニヨン クレレ 2021  3,500円

手摘みのカベルネ・ソーヴィニヨンを畑と選果場での2回のトリアージュしたあと、手でブドウを絞ったハンドクラフトワイン。

カベルネの特徴的なアロマを生かすために、あえてロゼワインに仕上げています。

ワタシも参加した、このワインのプロジェクト。在庫も残り僅かになりました。

優しい果実味、自然な酸と心地のよい渋み。

おだやかながら滋味あふれるスタイルのカベルネ・ソーヴィニヨンです。

 

 

 

Nov. 4

It’s November, so what’s this heat?

 

At my university festival in early November long time ago, I remember that I shivered while wearing a down coat at a mock store.

 

It’s dangerous, isn’t it?

 

 

Today’s dish was Mediterranean-Style Sushi.

 

 

Mix sweet basil and pine nuts to make vinegared rice.

 

Tuna, black snapper, raw scallops, and bonito are marinated in olive oil and balsamic and topped with cherry tomatoes and cress.

 

 

It’s a simple dish, but it’s very tasty.

 

 

 

1st Shinshu Takayama Winery Sauvignon Blanc 2021  3,025 yen

This Sauvignon Blanc is delicious.

This is the second time I’ve drunk it, but it tastes better and better.

It has a sharp acid and outstanding minerality, but there is plenty of plump and rich fruits flavor hidden behind it.

It has a firm body and a hint of Japanese citrus that is unique to Japan Sauvignon and has a slight bitterness.

The more you drink, the more new you will discover this wine.

This Sauvignon Blanc is very tasty.

 

 

2nd Kobe Reserva Cabernet Sauvignon Clairet 2021  3,500 yen

Hand-picked Cabernet Sauvignon is triaged twice in the vineyard and in the fruit sorting area, and then hand-squeezed from the grapes.

In order to make the most of the characteristic aroma of Cabernet, we dared to finish it in a rosé wine.

I also participated in this wine project. There are only a few stocks left.

I felt gentle fruit taste, natural acid and pleasant astringency.

It is a Cabernet Sauvignon with a gentle yet rich style.