9/10
今日のお料理。
おととい小田原の鈴廣で買った「かをり巻きとワサビ漬け」
炙りキハダマグロ マスタードソース
具沢山のサラダ
岩手短角牛のステーキ
短角牛は、誕生日プレゼントで頂きました。
脂肪分の少ない赤身肉で、すこぶる美味しかったです。
1本目 タケダワイナリー ブラン 2022 1,980円
山形産のデラウエア55%のマスカット・ベーリーA45%で仕込まれたワインです。
白ワインと表記がありますが、ベーリーAの果皮由来のほのかなピンク色。しっかりとした果実味と溌剌とした酸が印象的です。
このワイン、最近よく飲んでいます。
飲めば飲むほど美味しいワインですね。
2本目 ジューステンベング マイバーグ・ブロス リトルJ 2021 1,850円
南アフリカ・パール地区にある自社葡萄園で有機栽培されたシラー41%、サンソー39%、メルロー15%、グルナッシュ5%を野生酵母で発酵。
ブドウの75%はホールブランチで醸しています。
オーガニック、野生酵母、ホールブランチならではの、ふわっとした優しい口当たりが印象的。
しっかりとした骨格を持ちながら、味わいはどこまでもエレガント。
今日のステーキにピッタリでした。
Sep. 10
Today’s cooking.
Suzuhiro Odawara “Karimaki and Wasabi Pickles”
Broiled Yellowfin Tuna with mustard sauce
Salad with lots of ingredients
Iwate shorthorn beef steak
I received a shorthorn cow as a birthday present.
It was lean meat with little fat and was very delicious.
1st Takeda Winery Blanc 2022 1980 yen
It is a wine made from 55% Delaware from Yamagata and 45% Muscat Bailey A.
There is a description of white wine, but it has a faint pink color derived from the peel of Bailey A.
The firm fruit flavor and vigorous acid are impressive.
I have been drinking this wine a lot lately.
The more you drink, the better the wine.
2nd bottle Joostenberg Mayberg Bros. Little J 2021 1,850 yen
It is made from 41% Syrah, 39% Cinsault, 15% Merlot and 5% Grenache fermented with wild yeast grown in the estate vineyards in the Paarl region of South Africa.
75% of the grapes are macerated in the whole brunch.
Organic, wild yeast, and whole brunch have an impressive fluffy and gentle mouthfeel.
While having a solid skeleton, the taste is infinitely elegant.
It was perfect for today’s steak.