「北海道そらちワインの夕べ」

8/3

本日、空知総合振興局・岩見沢市が主催する「北海道そらちワインの夕べ」にお招きいただきました。

 

 

会場は丸の内の三井住友銀行本店東館28階のホール。

 

 

三井住友銀行が日本ワインの応援をするご縁があって実現したイベントで、ワタシもコンサルタントスタッフとして参加させていただきました。

 

 

 

 

ゲストワインメーカーは、山崎ワイナリーの山崎太地氏とKONDOヴィンヤードの近藤亮介氏。

ワタシの旧知のワイン仲間、久しぶりの再会です。

近藤さんが道外のイベントにやって来るのは本当に珍しいですね。

 

 

ワインリスト

YAMZAKI WINERY SPARKLING 2019

KONDOヴィンヤード konkon クヴェヴリ 2020

KONDOヴィンヤード タプ・コプ ピノ・ノワール 2020

TAKIZAWA WINERY ピノ・ノワール 2020

YAMZAKI WINERY ピノ・ノワール 2021

 

日本ワインのファンであれば、溜息が出るほど貴重なワインばかりですね。

 

 

ワタシも近藤さんのワインを飲むのは、数年ぶりです。

三笠のピノ・ノワール3種類の飲み比べというのも何とも贅沢。

中でも、8種類のブトウを野生酵母・亜硫酸無添加でクヴェヴリの中で仕込んだオレンジワインのkonkonには、度肝を抜かれました。

 

今まで飲んだ、どんなオレンジワインとも違うエレガンスと美しさ。

これは、美味しい、素晴らしい!

近藤さん、やっぱり凄いや。

 

 

 

空知地方、最高のヴィンテージといわれる2021年の山崎ワイナリー ピノ・ノワールも初めて飲みましたが、いつもの山崎のピノにはない凝縮感と力強さにもびっくりしました。

 

 

 

ワインに合わせて提供されたオードブルは、全て北海道の逸品ばかりで構成されていました。

 

 

ワインとのペアリングも、とても美味しく、楽しかったです。

 

 

ゲストとして参加されていた北海道仁木町のNIKI HILLS ワイナリーの河合さん、三島さんと記念撮影。

 

いや、いや、貴重な経験でした。

皆さん、ありがとうございます。

 

 

このイベント、明日も開催され、ワタシも参加します。

明日もよろしくお願いします。

 

 

Aug. 3

Today, I was invited to the “Hokkaido Sorachi Wine Evening” hosted by the Sorachi General Promotion Bureau and Iwamizawa City Bureau.

 

The event was held at the hall on the 28th floor of the East Building of the SMBC Head Office in Marunouchi.

This event was realized because SMBC had a connection to support Japan wine, and I also participated as a consultant staff.

 

Guest winemakers are Taichi Yamazaki of Yamazaki Winery and Ryosuke Kondo of KONDO Vineyard.

They are my old acquaintance wine friends.

But we met for the first time in these several years.

It’s really rare for Mr. Kondo to come to an event outside of Hokkaido.

 

Wine

YAMZAKI WINERY SPARKLING 2019

KONDO Vineyard konkon Kvevri 2020

KONDO Vineyard Tap Kop Pinot Noir 2020

TAKIZAWA WINERY Pinot Noir 2020

YAMZAKI WINERY Pinot Noir 2021

 

If you are a fan of Japan wines, they are all so precious that you will sigh.

 

It’s been several years since I drank Kondo’s wine last time.

Comparing three types of Mikasa’s Pinot Noir is also a luxury.

 

Among them, I was blown away by the orange wine konkon, which is made by brewing 8 kinds of grape varieties in kvevri and fermented by wild yeast without sulfite additives.

I was surprised at feeling the elegance and beauty unlike any orange wine I’ve ever drunk.

It’s delicious, wonderful!

Mr. Kondo, it’s amazing.

 

I also drank the 2021 Yamazaki Winery Pinot Noir, which is said to be the best vintage in the Sorachi region, for the first time, and I was surprised by the condenseness and power that the usual Yamazaki Pinot has.

 

The hors d’oeuvres served to accompany the wine were all made up of Hokkaido gems.

 

The pairing with the wine was also very tasty and fun.

 

Commemorative photo with Mr. Kawai and Mr. Mishima of NIKI HILLS Winery in Niki, Hokkaido, who participated as guests.

 

Well, it was a so valuable experience.

Thank you all.

 

This event will be held again tomorrow and I will also participate.

Thank you again tomorrow.