続「北海道そらちワインの夕べ」

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昨日に続いて、三井住友銀行本店東館の28階ホールで開催された「北海道そらちワインの夕べ」に参加しました。

 

 

2日目のゲストワインメーカーは、10Rワイナリーのブルース・ガットラヴ氏と宝水ワイナリーの久保寺祐己氏のお二人です。

 

 

ブルースとは、ワイン関連のイベントなどで会う機会がありましたが、久保寺さんとは久しぶりです。

 

 

ワインリスト

宝水ワイナリー RICCAスパークリング 2021

10Rワイナリー こことあるシャルドネ 2021

えべおつWein der Schimmer 2021 ほのか

宝水ワイナリー RICCA 雪の系譜 レゲント 2021

10Rワイナリー こことある 茂世丑ヴィンヤード ペティアン・ナチュール 2021

 

 

どのワインも個性あふれる優れもの。 

入手が困難なワインばかりです。

 

 

こことあるシャルドネ 2021 を飲むのは2回目。

余市町の木村農園で栽培されたシャルドネをブルースが岩見沢のセラーで仕込んだワイン。

北のワインならではの冷涼感と、北とは思えない凝縮したトロピカル系のフルーツ感。

このエレガンス、ブルゴーニュのトップクラスのワインを思わせるクオリティに驚きます。

 

 

 

 

えべおつの「ほのか」は初めて飲みました。滝川産のピノ・ノワール、ピノ・グリ、ピノ・ブランのブレンド。

野生酵母による2ヶ月にわたる長期の樽発酵、さらに6ヵ月に及ぶオリと接触しながらの樽熟成を経ているそうです。

実に優しい口あたり、甘みを感じるほどの豊かな果実の風味、深いミネラル感。

これまで、無数に近く飲んできたどのワインとも異なるスタイルの不思議なワイン。

それでいて凄く美味しい。

これは面白いワインです。

 

 

 

昨日もいただいた北海道のオードブルと、今日のワインも抜群のマリアージュを見せてくれました。

 

 

主催者の岩見沢市役所の長坂さんと記念撮影。

 

 

2日続けて、貴重なイベントにお招きいただき本当にありがとうございました。

 

 

 

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Following yesterday, I participated in the “Hokkaido Sorachi Wine Evening” held at the 28th floor hall of Sumitomo Mitsui Banking Corporation Head Office East Building.

 

The guest winemakers on the second day are Mr. Bruce Gutlove of 10R Winery and Mr. Yuki Kubodera of Hosui Winery.

 

I had the opportunity to meet Bruce at a wine-related event, but it’s been a while since I’ve met Mr. Kubodera.

 

 

Wine List

 

Hosui Winery RICCA Sparkling 2021

 

10R Winery Coco 10R Chardonnay 2021

 

Ebeotsu Wein der Schimmer 2021 Honoka

 

Hosui Winery RICCA Snow Genealogy Regent 2021

 

10R Winery Co co 10R Moseushi Vineyard Petien Nature 2021

 

 

 

Each wine is unique and excellent.

They are hard to come by.

 

 

 

It’s the second time I drink Coco 10R Chardonnay 2021 here.

 

This wine is made from Chardonnay grown at Kimura Farm in Yoichi-cho and produced by Bruce’s cellar in Iwamizawa.

 

I felt the cool feeling unique to northern wines and the condensed tropical fruits that you can’t imagine in the north.

 

You will be amazed by the elegance and quality of Burgundy’s top wines.

 

 

 

I drank Ebeotsu’s “Honoka” for the first time. A blend of Pinot Noir, Pinot Gris and Pinot Blanc from Takikawa.

 

Long-term barrel fermentation with wild yeast for 2 months, and 6 months of barrel aging in contact with the lie.

 

I felt a gentle mouthfeel, a rich fruit flavor that feels sweet, and a deep mineral feeling.

 

A mysterious wine with a style that is different from any other wine that I have tried countless times.

 

And yet so delicious.

 

This is an interesting wine.

 

 

 

The Hokkaido hors d’oeuvre that I had yesterday and today’s wine also showed an outstanding marriage.

 

 

 

Commemorative photo with Mr. Nagasaka from Iwamizawa City Hall, the organizer.

 

 

 

Thank you very much for inviting me to this important event two days in a row.