土用の丑の日

7/30

今日は土用の丑の日。

 

 

夕食は、鰻炊き込みご飯にしました。

 

 

スーパーで買った鰻をワイン蒸しにしてから炊き込みます。ふっくら美味しくいただけます。

ワインにもとても良くあいます。

 

 

 

1本目 マルキドボーラン シャルドネ 2021 980円

ラングドック産のリラックスワイン・オリジナル。

定番中の定番です。

澄んだ果実味、透き通る酸、抜群のミネラル感。

ピュアな口あたりと、しっかりとした飲みごたえ。

いつ飲んでも、実に美味しいです。

 

 

2本目 マルキドボーラン カベルネ・ソーヴィニヨン 2021 980円

赤もマルキドボーランにしました。

ワイン蒸しと、鰻のタレのベースにこのワインを使っています。

ワタシが料理に使うワインは、以前は多少傷んでいたり、試飲で却下した安いワインだったりでした。

でも、それだと料理も美味しくなくなると気づいて、いまは飲んで美味しいワインしか使わない事にしました。

料理に使った美味しいワインと、その料理との相性はやはり抜群。

とても美味しくいただきました。

 

 

Jul. 30

 It was the Doyo-no-Ushi Day, which is the midsummer day when many people eat an eel.

 

So that, I cooked an eel mixed with steam rice.

 

The eel I bought at the supermarket. 

It was steamed in wine and then cooked. It’s plump and delicious.

It goes very well with wine.

 

 

1st Marquis de Beau Rond Chardonnay 2021 980 yen

It is very popular Relax Wine from Languedoc.

It’s a standard of standard.

I felt clear fruit flavor, transparent acidity and outstanding mineral feeling.

I like this pure mouthfeel and a solid drinkability.

No matter when you drink it, it’s really delicious.

 

 

2nd Marquis de Beau Rond Cabernet Sauvignon 2021 980 yen

I chose the red, Marquis de Beau Rond, too.

This wine is used as a base for wine steaming and eel sauce.

The wines I cook with used to be slightly spoiled or cheap wines that I rejected from tasting.

However, I realized that the food would not taste good if I did that, so I decided to only use wine that is good to drink.

The delicious wine used for cooking and the compatibility with that dish are still outstanding.

It was very delicious.