今日は手巻き寿司です

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庭のカベルネの新梢から伸びた葉がぐんぐん成長しています。

 

 

スギナもぐんぐん伸びてる(涙)。

 

今日は手巻き寿司です。

 

 

キハダマグロ、天然真鯛、天然ブリ、ホタルイカ、島根産銀鮭、真鯵、キビナゴ、スルメイカ、ツナマヨ

 

ブリは三浦半島・長井漁港にあがった地物。

ホタルイカは富山県産。どちらもデラウマでした。

 

 

 

1本目 山崎ワイナリー ケルナー 2020

山崎のケルナーは、おととい横浜の蕎麦懐石で飲んだ山崎のバッカスと真逆な超辛口タイプ。

加えてレモンジュースを思わせる強い柑橘系の酸。

目が覚める思いがする爽快な白ワイン。

とにかく透明感も抜群。

すっぱいワインが大好きなワタシとしては、とても好きです。

手巻き寿司にもぴったり。

山崎ワイナリーの畑でも一番樹齢の高かったケルナーですが、残念ながら他の品種に植え替えられて、これが最後のヴィンテージだそうです。

うーん、残念。

 

 

2本目 神戸レゼルバ カベルネ・ソーヴィニヨン クレレ 2021  3,200円

自社所有の押部谷圃場で栽培したカベルネ・ソーヴィニヨンで仕込んだクレレ。

白鶴酒造と神戸ワインのコラボで産まれたワインです。

ワタシがコンサルタントとして監修しているので定期的に経過観測をしています。

1本目のケルナーとうって変わったおだやかな酸。

落ち着いた果実味。

そして何といっても飛び切り上品なカベルネならではの豊かなアロマとフレーバー。

うん、これどんどん良くなっていると思います。

まだ少しだけ在庫が残っています。楽しみです。

 

 

Arp. 9

The leaves of the vine in my garden has started glowing.

 

I cooked dinner, Tamaki-Sushi.

 

Very good!

 

 

1st Yamazaki Winery Kerner 2020

It is made from 100% Kerner growing in the estate vineyard in Mikasa Hokkaido.

Contrasted with Yamazaki Bacchus I tasted the day before yesterday, this one was a very sharp and dry style.

I felt very strong citrus and clear minerals.

It amazed me.

The very pure taste was very good for temaki-sushi today.

 

 

2nd Kobe Reserva Cabernet Sauvignon Clairet 2021 3200 yen

This rose wine is made from 100% Cabernet Sauvignon grown in the estate vineyard in Kobe.

Contrasted with the first wine today, it was a very soft and mild wine.

I felt good fruits, delicate acidity and nice mouthfeel.

I was impressed in the typical flavor of good Cabernet Sauvignon.

I am sure again that it is a very fine clairet.