やっぱりキザンは特別

12/19

休肝日

 

 

12/20

今朝の町田市はマイナス3度。朝のランニングは寒かったです。

北日本は記録的な豪雪。

青森市に6年住んでいたので、その大変さ、少しはわかるつもりです。

豪雪に見舞われた方々に、お見舞いを申し上げます。

 

今日はキムチ鍋。

今シーズン、何回目かな?

 

 

やっぱりおいしい。

 

 

 

1本目 キザンワイン 白 2020

ワタシはキムチ鍋の時、果肉が厚めで酸の穏やかな自然派系のワインを選ぶ事が多いのですが、今日は甲州にしてみました。

キザンの白はサラリとした穏やかな口あたりですが、どうして、どっこい、このふくよかさ。

キムチ鍋を楽々と受けとめてくれるなんとも懐の深い味わいです。

甲州ならではの繊細な果実味、綺麗な酸、素晴らしいミネラル感が、しっかりと味わえます。

やっぱりキザンは凄いです。

 

 

2本目 キザンワイン 赤 2020

むかし、むかし、キザンの赤は強い酸を持つワインでした。

この強い酸があるので、当時はブラッククイーン100%のワインは珍しかった。

ところがこの最新ヴィンテージは、強い酸という言葉は似合いませんね。

ブラッククイーンならではの、しっかりとした酸はあるものの、豊かな果実味とまろやかなボディが均整のとれた優雅な味わいを生み出しています。

先週、2009年のキザンの赤を抜いて、その見事な熟成に驚きましたが、この新しいヴィンテージもそれに似た感じがあります。

いや、美味しい。実に美味しい。

キムチ鍋にもよく合いました。

 

 

Dec. 19

No Wine Day

 

 

Dec. 20

The temperature in my area was -3°C in the morning.

 

Also, you have recording snowfalls in North Japan.

 

I cooked dinner, Kimuchi-Nabe.

How many times I have a Kimuchi-Nabe in this season.

 

1st Kizan Wine White 2020

When I have a Kimuchi-Nabe, I often choose an organic white wine which has big fruits and moderate acidity.

However, I chose Koshu wine made by Kizan.

This one is a light-elegant white wine but also has a big allowance for foods matching.

I felt elegant fruits, pure acidity and very nice minerals.

It was very good for Kimuchi-Nabe.

 

 

2nd Kizan Wine Red 2020

Kizan Red used to have a very strong acidity because of the character of Black Queen, which is a hybrid grape variety in Japan.

You couldn’t find a red wine made from 100% Black Queen except very few ones before.

However, I can’t say “strong acidity” for this new vintage.

I felt pure red berries, fine acidity and elegant tannin.

It was a really nice red wine.

I am sure again that Kizan Wine is very special.

It was very good for Kimuchi-Nabe, too.