手巻き寿司は最高です!

11/6

休肝日

 

 

11/7

お料理当番。今夜は手巻き寿司です。

そういえば手巻き寿司、久しぶり。

 

 

生バチマグロ、天然カンパチ、天然イナダ、平貝、サーモン、スルメイカ、真鯛湯引き、ツナマヨ

やっぱり手巻き寿司は最高です!

 

 

 

1本目 紫藝醸造 翠翠 白 2021 1,958円

”しげいじょうぞう すず ぶらん” と読みます。

元ヴァンクールの原田さんが仕込んだ初ヴィンテージ。山梨産の甲州とデラウエアを亜硫酸無添加で醸造しているそうです。

リカーMORISAWAさんのオンラインショップで買いました。

ピュアで優しい口当たり。

ビオ系ワインならではの、刺激の少ないフワッとした味わい。

甲州ブドウの繊細な味わいが良く表現されています。

アルコール度数10%ても、しっかりとした飲み心地。美味しいです。

 

 

2本目 神戸レゼルバ カベルネ・ソーヴィニヨン クレレ 2021 3,200円

このマイブームな新入荷のクレレを、手巻き寿司に合わせたらどうかな?と思って抜きました。

おお!バッチリですね。

カベルネのシャキッとしたアロマと、穏やかな酸とフルーツ感が、特に赤身のネタにぴったりです。

マグロ、カンパチ、イナダ、あとツナマヨにもよく合います。

おとといの小布施のピノのクレレによく似ています。ピノ・ノワールとカベルネ・ソーヴィニヨンの特徴をよく表しながら、同じニュアンスがたのしめるのが面白かったです。

 

 

Nov. 6

No Wine Day

 

 

Nov. 7

I cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

Very good!

 

 

1st Sigei Jozo Suzu Blanc 2021  1958 yen

It is the first vintage of Mr. a new winemaker in Yamanashi. 

It is made from Koshu and Delaware grown in Yamanashi and fermented with no sulfur.

I felt natural fruits, tender acidity and delicate mouthfeel.

It showed well the character of Japan grapes.

The taste was fine even though only 10% alcohol degree.

 

 

2nd Kobe Reserva Cabernet Sauvignon 2021 3200 yen

I wanted to try tasting this new arrivals clairet wine with Temaki-Sushi.

Oh! That’s perfect!

Good Cabernet aroma and elegant fruits made a very good harmony with sushi.

Especially, red meet fishes, Maguro, Inada and Kanpachi, were very good.

The style is similar to Obuse Pinot Noir clairet.

Both clairet kept their grape character but the taste was similar.

It is very interesting.