11/5
11月に入ってから東京は好天が続きます。
晴れ渡る秋の青空は、とても気持ちがいいですね。
お料理当番。
生牡蠣
マグロ、アボカド、長芋のタルタル
グリーンサラダ
シーフードと茸のドリア
ターメリックライスを炊きました。
ドリアとグラタン、最近はドリアがマイブームかな。
1本目 マルキドボーラン ソーヴィニヨン・ブラン 2021 930円
マルキのソーヴィニヨンが、新ヴィンテージに切り替わりました。
春先に記録的な冷害があり、大打撃を受けたラングドックの白ブドウ。
収量は例年の3割程度と信じられないほど少なくなりました。
心配していたこのソーヴィニヨンですが、クオリティは、例年にも増して優れています。
フレッシュな果実味、きれいな酸とミネラル感。
アフターに長く残る心地よい後味は、1,000円以下のワインとは思えません。
美味しいです。とても美味しいです。
なんとか年間の必要数量も予約確保できました。
よかったです。とてもよかったです。
2本目 小布施ワイナリー ソガ ペール・エ・フィス ピノ・ノワール クレレ 2020
標高900mのサトウアキオ農園で栽培されたピノ・ノワールを全房発酵。
敢えて色の抽出をせずにクレレに仕上げています。
心地良いピノならではの果実味、穏やかな酸に優しいタンニン。
なぜか懐かしさを感じるピノ・ノワールです。
しみじみと美味しいです。飲むほどに、心が穏やかになっていく感じがします。
このクレレ、好きです。とても好きです。
仮にこのピノを「味が薄い」とかいう人がいるとしたら、その方とは友達になりたくありません。
Nov. 5
We have kept very fine days in Tokyo recently.
I cooked dinner.
Oysters
Maguro Tarutaru
Green Salad
Seafood and Mushroom Dria
Very good!
1st Marquis de Beau Rond Sauvignon Blanc 2021 930 yen
The vintage has changed to 2021.
Languedoc in 2021 vintage has a big damage because of a terrible cold weather in April.
The harvest amount is only 30% compared with average.
I was concerned about the quality before the new arrivals.
However, the quality of 2021 is very good.
I think it is better than average.
I felt fresh fruits, nice citrus and very good minerals.
Especially, a long-comfortable after taste is outstanding.
I am very happy.
2nd Obuse Winery Sogga Pere et Fils Pinot Noir Clairet 2020
It is made from 100% Pinot Noir grown in Domaine Akio Vineyard located at 900m altitude in Takayama Nagano.
It is not a red wine but a clairet.
I felt charming red fruits, nice acidity and light tannin.
It is very delicate and elegant.
This one made me with peaceful mind.
I like this clairet very much.
If someone says “It is too light”, I don’t want to become friend with the person.