南アの ”いま” がわかります

7/3

休肝日

 

 

7/4

お料理当番。

枝豆

 

 

沖縄産キハダマグロと宮城産スズキのお刺し身

 

 

マグロホホ肉と頭肉のソテー 赤ワインとブルーベリーのソース

 

 

グリーンサラダ

 

 

鹿児島産地鶏の香草焼き

 

 

 

今日も大変よく出来ました。

 

 

 

1本目 ジューステンベルグ シュナン・ブラン 2021  1,450円

南アフリカ・パール地区で、300年近くの歴史を持つ家族経営のワイナリー”ジューステンベルグ”が造るオーガニックイン。

砂質土壌で栽培された樹齢4年から39年のシュナンブラン100%で仕込まれています。

ブドウは全て手摘みで収穫し野生酵母で発酵。

心地の良いミネラル感と豊かな果実味、綺麗に伸びる酸。

先月の丸菱総合展でもご紹介しましたが、極めて好評をいただきました。

この白ワイン、本当に美味しいです。

 

 

2本目 ジューステンベルグ マイバーグ・ブロス サンソー 2020  1,650円

有機栽培の古木のサンソーを野生酵母、亜硫酸無添加で発酵。

わずか4-5日間の醸し期間を経て、オークの古い樽で9か月静かに熟成させてボトリング。

ピュアで優しい赤い果実の味わいが口いっぱいに広がります。

南アの赤ワインと言うと、濃厚なフルボディタイプを想像する向きも多いかと思いますが、これは軽やかな口当たりの優しくチャーミングな赤。

最近、若いワイナリーがこういうタイプのワインを良く造っています。

これを飲めば、南アの“いま”を感じることができますよ。

 

Jul. 3

No Wine Day

 

 

Jul. 4

I cooked dinner.

 

Edamame

 

Sashimi

 

Tuna Cheek & Head Meat Saute Blueberry Sauce

 

Green Salad

 

Herb Roast Chicken

 

Very, very good!!

 

 

1st Joostenberg Chenin Blanc 2021  1450 yen

It is made from 100% Chenin Blanc grown in the estate vineyards in Paarl, South Africa by organic method.

The vines age are from 4 yeas to 39 years old.

The grapes were picked up by hand and fermented by the wild yeasts.

I felt very comfortable minerals, very rich fruits and pure acidity.

I showed this one at Marubishi Food Show last month and got very good reputations.

It is a really tasty white wine.

 

 

2nd Joostenberg Myburgh Bros. Cinsault 2020  1650 yen

It is made rom 100% Cinsault grown in the estate vineyards by organic method, too.

The grapes are from the old vines and fermented by wild yeasts without sulfur.

The grapes are macerated in five days and matured in the old oak cusks in nine months.

I felt very pure red fruits and comfortable acidity.

You may suppose that the red wine in South Africa is dark and heavy.

But this one is very light and charming.

Recently, young wineries often produce such elegant style red wine.

You can feel the new trend of red wine in South Africa when you taste this one, I think.