進化するキザンワイン

4/17

お料理当番。

 

焼きタケノコ

 

 

タケノコ、すごーく美味しい!

地元の朝採れもの。

daimajoさまがヌカで煮出して、丁寧にあく抜きをしました。

 

 

前菜のプレート

 

 

プロシュート、サーモンとホタルイカのマリネ、チーズ、プチトマト、甘栗、プルーン、ナッツ

 

 

シーフードドリア

 

 

ドリア久しぶり。

 

 

大変よく出来ました。

 

 

 

1本目 キザン スパークリング トラディショナル ブリュット NV  2,933円(税込 ワイナリー直売価格)

先月ワイナリーの売店で購入。

甲州100%を瓶内二次発酵で仕込んだスパークリングワイン。

淡いイエローカラーが熟成期間の長さを物語っています。

繊細で上品な泡、豊かな果実味、ほのかなイースト香、心地の良い酸と、しっかりとしたミネラル感。

これは良いスパークリングワインです。

下手なシャンパンは、顔を上がることができません。

甲州でこんなエレガントな泡が出来るんですね。

タケノコと前菜に本当に良く合いました。

キザンのスパークリングワイン、ますます進化を遂げています。

 

 

2本目 キザンワイン 赤 2020   1,362円(税込 ワイナリー直売価格)

これも先月ワイナリーの売店で買いました。

塩山産のブラッククイーン100%で仕込まれています。

この品種ならではの強めの酸がありますが、しっかりとした果実味がバランスを整えます。

後味は余韻が長く、ブドウの美味しさが長く残ります。

キザンワインの赤も、もう20年近く飲み続けていますが、ますます進化を遂げています。

キザンワインは、2021年ヴィンテージから大幅なモデルチェンジが予定されています。

このラベル、この味わいは、この2020年が最後になります。

しっかりと覚えておきましょう。

 

 

Apr. 17

I cooked dinner.

 

Grilled Baby Bamboo

 

Starters Plate

 

Seafood Doria

 

Very good!!

 

 

1st Kizan Sparkling Traditional Brut NV  2933 yen

I bought this sparkling wine at the winery last month.

It is made from 100% Koshu grown in Yakamanashi by the traditional method as same as Champagne.

The slight yarrow color says it was took a long maturing.

I felt beautiful babbles, gorgeous fruits, nice acidity and fine minerals.

The mouth feel was so comfortable.

I was sure that the quality of this one was far better than some of Champagne.

I am amazed that Koshu becomes such high quality sparkling wine.

Kizan sparkling wine has kept evolving so much.

 

 

2nd Kizan Wine Red 2020  1362 yen

I bought this red wine at the winery last month, too.

It is made from 100% Black Queen, a hybrid grape in Japan, grown in Yamanashi.

I felt some strong acidity, which is the character of the variety, dense fruits, mild tannin and long after taste.

I have been tasting Kizan red for about 20 years.

I am sure that this red has kept evolving, too.

All of the Kizan Wine products will be remodeled from 2021 vintage.

This one is the last model of the existing Kizan Wine.