山梨訪問

3/28

昼前に山梨に入りました。

 

 

訪問の目的は、勝沼のマルサン葡萄酒。

 

 

 

ここで見習いワイン醸造家の内藤大氏が仕込む3番目のキュヴェ、

チェイス・ザ・グレープ フィールドブレンド山梨 2021(仮称)のボトリング前の最終チェックです。

 

 

甲府市で収穫した甲州を主体、マスカットベーリーAとシャルドネを少量ブレンドし、亜硫酸無添加・野生酵母で醸し発酵したワインです。

 

 

いわゆるオレンジワインのスタイルです。

 

 

総発売元として、私も試飲。

アルコール度数8.5%とは思えぬ果実のヴォリュームとピュアな酸、ミネラル感もしっかりしています。

 

 

うん、良いんじゃないでしょうか?

いや、良いと思います。

 

小売り価格は2500円くらいになります。

約900本を5月中旬に発売予定です。

また改めてご案内いたします。

 

 

マルサン葡萄酒のあとは、一昨年6月に改装オープンしたマンズワイン勝沼ワイナリーのレセプションを見学。

 

 

おお、立派。おしゃれですね。

 

 

ワインの有料試飲もしました。

 

 

甘口仕立ての甲州古酒がとても美味しくて、印象に残りました。

 

 

マンズワインから徒歩で、新田商店へ向かいます。

 

 

良い天気に恵まれ、桜も開花しました。

 

 

とても気持ちの良い散策です。

 

 

山梨産ワインのワインショップといえば、ここ、ここ、ここ、新田商店です。

入手の難しい山梨ワインをいっぱい購入しました。

 

 

新田さん、いつもありがとうございます!

 

 

最後は、塩山のキザンワイン。

 

 

アポなし訪問でしたが、土屋夫妻、いらっしゃいました。

 

 

コロナ禍もあって本当に久しぶりの訪問、積もる話に花が咲きました。

 

 

土屋さん、これからも美味しいワインを楽しみにしています。

 

 

 

山梨からの帰宅途中、町田のトラットリアで夕食。

 

 

ハンガリー トカイ・フルミントとラングドックのシャルドネ。

 

 

ワイン、美味しかったです。

 

 

お料理も美味しかったです。

 

 

今日はとても良い日になりました。

ありがとうございます!!

 

 

Mar. 28

I had one-day trip to Yamanashi with Dai NAITO, who is my son and an intern winemaker.

 

We visited to Marusan Winery in Katsunuma.

We checked some 2021 vintage wine in the tank.

The purpose of the trip is that.

 

The wine is made from mainly Koshu with a little Muscat Bailey-A and Chardonnay grown in Yamanashi.

The grapes were fermented by wild yeast without sulfur and macerated with grape skins and seeds.

Dai NAITO produced this “Orange Wine” named Chase the Grape Field Brand Yamanashi.

 

I checked the tank sample, too.

 

I felt rich fruits, clear acidity and good minerals.

I think it is a good wine, a very good wine.

 

Only 900 bottles of Chase the Grape Field Brand Yamanashi will be released in May from Relax Wine.

Please expect it.

 

 

Then we moved to Manns Wines in Katsunuma.

 

We looked on the new reception house and tasted wine by the glass.

 

 

Then we went to Nitta Shoten, which is a very popular wine shop as Yamanashi Wine expert.

 

On the way to the shop, I saw beautiful mountains and cherry blossoms.

 

I bought many Yamanashi Wine here.

Thank you very much for Nitta-san.

 

 

Finally, we visited to Kizan Wine, a very popular “boutique” winery in Enzan.

I met Mr. & Mrs. Tsuchiya, the owner & winemaker, at the first time in these two years.

 

We had a lot of catching up talks each other.

It was so nice visit!

 

 

On the way to home, we had a nice dinner at some Italian restaurant in Machida.

 

I think we did a very good job!!