ルバイヤートでスキヤキ

2/20

2月も、あと一週間たらず。

2月“逃げる月”とは、よく言ったものですね。

 

今日はdaimajoさまが、お友達からスキヤキ用の黒毛和牛をいただいたのでスキヤキです。

一枚一枚ラップに包まれた高級なお肉。

普段は切り落とし肉しか食べたことが無いので、戸惑いました。

 

 

お肉がとてもエレガント。

 

 

あ、スキヤキの前に生牡蠣もいただきました。

 

 

1本目 ルバイヤート ソーヴィニヨン・ブラン 2020  3,190円

昨年、ワイナリーの売店で購入。

勝沼産にソーヴィニヨン・ブラン100%を、極力空気に触れさずにステンレスタンクで醸造しています。

みずみずしい新鮮な果実味が爆発。

グレープフルーツを思わせる柑橘系の酸が印象的。

ミネラル感もたっぷり。

これは、美味しい、美味しいソーヴィニヨン・ブランです。

しっかり辛口のワインなのに、非常に心地の良い甘みを感じるのはなぜでしょう?

牡蠣にぴったり。スキヤキにもぴったり。

 

 

2本目 ルバイヤート甲州醸し 2020  2,420円

これも昨年、ワイナリーの売店で購入。

綺麗なバラ色、甲州のオレンジワインです。

自社管理畑「宮ノ下園」と「小泉園」の遅摘みした甲州種を使用。

昔ながらのブドウ酒のイメージで、ステンレスタンクを使わずに、コンクリートタンクとホーロータンクで醸造しています。

甲州ブドウの親しみやすい果実味に、果皮から抽出した渋みがはっきりと表れます。

しっかりとした厚みのあるボディは、甲州ワインのイメージの正反対かも。

美味しいです。

スキヤキ肉の色合いにあわせて選んだワインですが、ドンピシャでした。

 

 

Feb. 20

I was gifted an expensive Sukiyaki beef from my friend.

Then I had a Sukiyaki dinner today.

 

That’s gorgeous!

 

 

I had nice oysters, too.

 

 

Very good!

 

 

1st Rubaiyat Sauvignon Blanc 2020  3190 yen

I bought this one at the winery last year.

It is made from 100% Sauvignon Blanc grown in the estate vineyards in Katsunuma.

The wine is produced in stemless tank avoiding contact with the air as possible.

I felt very fresh-elegant fruits, fine citrus, good minerals.

It was a gorgeous Sauvignon Blanc.

Even though it is a real dry white wine, I felt some comfortable sweetness.

It was very good for both oysters and sukiyaki.

 

 

2nd Rubaiyat Koshu Kamoshi 2020  2420 yen

I bought this one at the winery, too.

It is made from 100% Koshu grown in the two estate vineyards, Miyaoshita-en and Koizumi-en, in Katsunuma.

It is an orange wine. The color is a beautiful rose.

The wine is macerated with grape skins and seeds.

I felt big volume fruits, clear acidity and comfortable tannins.

This big body is different from other ordinary Koshu wine.

It was very good for sukiyaki today!