手巻き寿司に良く合うワイン

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今日もお料理当番、手巻き寿司です。

 

 

相模湾ホウボウ、三陸ヤリイカ、千葉キンメダイ、本マグロ、真鯵、ミズタコ、ホタルイカ、ツナマヨ、キュウリ

 

 

手巻き寿司は最高です。

 

 

1本目 ラ・クロワ・グラシオ ピクプール・ド・ピネ 2019  1,650円

先週講義を担当したホテルオークラ・ワインアカデミーで、極めて高い評価をいただいたラングドックの白ワイン。

講習のなかで、「寿司には絶対にぴったりです。」と高らかに言い放ちましたが、間違いではありません。

これ、本当にお寿司に良く合います。

柑橘系の酸に、とびぬけて豊かなミネラル感。

幸せを感ぜずにはいられませんでした。

 

 

2本目 ラ・クロワ・グラシオ ル・シャン・デ・ドリア・ルージュ 2017

今日の赤ワインは、ムールヴェドル、シラー、グルナッシュで仕込んだワイナリーのトップキュヴェ。

ラングドック地方で”ドリア”と呼ばれる”アンフォラ”に似た壷で一部発酵し、熟成をさせています。

幾重にも重なる複雑な果実味、継ぎ目のないシームレスなタンニン、とても心地よいアフターテイスト。

濃い目のワインですが、すごく上品で、手巻き寿司にも良く合いました。

ワタシにとって、ラ・クロワ・グラシオって、本当に特別なワイナリーです。

 

 

Jan. 30

I cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

I love Temaki-Sushi!!

 

 

1st La Croix Gratiot Picpoul de Pinet 2019  1650 yen

It got very high reputations at the tasting in Hotel Okura Wine Academy last week.

I lectured that this one is outstandingly good for sushi.

I didn’t tell a lie, never tell a lie.

I love this elegant-juicy citrus and very comfortable minerals.

It was fabulously good for the temaki-sushi today.

I felt a real happiness!

 

 

2nd La Croix Gratiot Le Chant des Dolia Rouge 2017  4200 yen

It is the top cuvee of the winery made from Mourvèdre, Syrah and Grenache grown in the estate vineyards in Languedoc.

The part of cuvee was fermented and matured in the Dolia, which is a traditional jar in this area like an amphora.

I felt very complex fruits, seamless-smooth tannin and really comfortable after taste.

It is a full-bodied type of red wine but very good for sushi because of its elegance.

La Croix Gratiot is the truly special winery for me!