12/6
休肝日
12/7
お料理当番。
生牡蠣
焼き野菜サラダ
地鶏の香草焼き “インカのめざめ“のマッシュポテト
ワタシの料理、美味しいです。
料理自慢、うざいですね。
1本目 アントニャック クロズリー・デ・リイ ブラン 2018 1,100円
ブルゴーニュの“コロヴレ&テリエ” が、ラングドック地方のリムーで造る白ワイン。
リュットレゾネで栽培されたシャルドネ35%、ソ-ヴィニヨン35%、ヴェルメンティーノ30%のブレンドです。
久しぶりに飲みましたが、やっぱ、これ、美味しい。
標高の高いリムーならではのキレイな酸が印象的、ピュアな果実の風味もたっぷり。
南のワインとは思えない冷涼感があふれます。
生牡蠣にも、チキンにも良く合いました。
2本目 トゥルクハイム ピノ・ノワール 2018 2,000円
ワインは一日 daimajo-sama と二人で1本の縛りは、なしくずし的に崩壊。
今日はアルザスのピノ・ノワールを抜きました。
ベリー系のアロマ、凝縮感のある果実味、エレガントな酸。
冷涼かつ乾燥した気候のアルザスならではの冷涼感がいっぱい。
高騰するブルゴーニュのピノ・ノワールと比べて、この値段は出色だと思います。
でも、頑張ってボトル半分でやめましたよ。
もっと飲みたかったけど。。。
Dec. 6
No Wine Day
Dec. 7
I cooked dinner.
Oysters
Vegetables
Herb Roast Chicken with Mashed Potatoes
Very good!
1st Antugnac La Closerie des Lys Blanc 2018 1100 yen
It is made from 35% Chardonnay, 35% Sauvignon Blanc and 30% Vermentino grown in Limoux Languedoc by sustainable method.
I felt pure fruits, beautiful acidity and fine minerals.
The mouthfeel was very cool and natural because of the cool climate in Limoux.
It was very good for both oysters and chicken.
Tasty! Tasty!
2nd Turckheim Pinot Noir 2018 2000 yen
My new regulation, which I can taste only one bottle per day, gradually disappeared.
I opened Alsace Pinot Noir at the second.
It was really fine Pinot Noir.
I felt charming berries, concentrated fruits and beautiful acidity.
The taste was truly pure, natural and elegant.
The price is very reasonable compared with Burgundy Pinot Noir.
I wanted to drink a whole bottle but I stopped at half.