11/27
休肝日
11/28
新百合のオダキューOXで、江ノ島にあがったメジマグロをゲット。
本マグロの子どもですが、それで体長60センチ、カツオの成魚くらいの大きさです。
江ノ島に本マグロがあがるんですね。ビックリです。
レジのお姉さんも、「これ、ご自分で捌くんですか?」と、驚いていました。
調理の途中、背びれで手のひらを少し切るアクシデントがありましたが、なんとか上手に捌きましたよ。
サク4本、すき身とアタマ。
アタマは明日焼きます。
今日は手巻き寿司。
メジマグロ、凄く美味しい。
やっぱり捌きたては、違いました。
本日の1本。
小布施ワイン ソガ ペールエフィス ソーヴィニヨン・ブラン オルディネール 2020
手巻き寿司だし、良いワインを抜きましょう。で、久しぶりの小布施のソーヴィニヨンです。
これ飲むの3回目。
極め付けの透明感、爽やかな酸とミネラル感。
サラッとした口あたりを裏切る豊かなコクが印象的です。
何度飲んでも感動の一本。
すぐに飲んでしまいました。
ワインは1日1本と決めていますが、日本酒については、うっかり何も決めていませんでした。
で、お気に入りの桃川純米酒 ねぶたを少々(?)頂きました。
Nov. 27
No Wine Day
Nov. 28
I got a fresh Meji-Maguro at Odakyu OX Shin-Yurigaoka.
It is a baby of Hon-Maguro but an enough big size.
I cooked it well.
Then I cooked Temaki-Sushi.
The Maguro was outstanding!
Obuse Wine Sogga Pere & Fils Sauvignon Blanc 2020
I chose this my favorite Sauvignon Blanc for the fine Temaki-Sushi.
It is made from 100% Sauvignon Blanc grown in Domaine Kakuto in Takayama Nagano.
I tasted this one at the third time.
Also, I was moved a lot.
I love this pure mouthfeel, elegant fruits,
beautiful acidity and impressive minerals.
I am sure again that it is a very special cuvée.
It was very good for the Temaki-Sushi today.
I drank up the whole bottle quickly.
I have decided I could drink only one bottle of wine per day.
However, carelessly, I haven’t decided about sake.
Then I tasted some glasses of my fovarite sake, Momokawa Junmai Nebuta.
Very nice!