活きた松葉ガニが届きました

11/23
山陰・城崎から、活きた松葉ガニが届きました。

 

 

 

早速、蒸します。ワタシはカニは茹でずに蒸します。

 

 

 

 

約20分後、上手に蒸し上がりました。

 

 

 

 

きちんと捌きます。

 

 

 

 

もう、この世の物とは思えぬ美味しさです。

 

 

 

 

カニの蒸し汁で、殻を煮詰めて出汁を取り、〆は蟹雑炊。

 

 

 

 

これまたあの世逝きの美味しさでした。

 

 

 

ああ、幸せ。

 

 

 

1本目 マルサン葡萄酒 ミワクボ シャルドネ 2020 2,200円
松葉ガニに合うワインって考えて、コレにしました。
山梨・勝沼の老舗の葡萄園が仕込む自家栽培のシャルドネです。
大正解、なんと美味しいシャルドネなんでしょう!
とにかくピュア、ピュアの中のピュア。
澄んだ果実味がこれでもか!と、あふれてきます。
美味しいカニに夢中になって、時々ワインをのむのを忘れてしまうのですが、飲んでビックリ、さらに美味しさの大津波。
今年一番の美味でしょう。
ああ、幸せ。

2本目 マルサン葡萄酒 メルロー&プチヴェルド 2019 2,200円
禁断の2本目、今日は活松葉ガニに免じてお許しください。
ワイナリーの自家栽培のメルローとプチヴェルドで仕込まれた赤ワイン。
飲み口はきわめて柔らかいのですが、しっかりとした本格ワイン。
樽熟成を敢えてせずに、果実の味わいを最大に引き出す造りだそうです。
なるほど、たしかにフルーツ、フルーツ、フルーツ。
フルーツバスケットを頭から浴びたような、いろいろな果物のシャワーです。
これもおいしい。
凝縮した上品な旨味があふれる蟹雑炊に、ぴたっとハマりました。
極楽、極楽。

 

 

 

Nov. 23

I received live snow crabs from Kinosaki.

 

I steamed them.

 

The snow crabs were steamed well.

 

I cooked them.

 

I moved a lot by the miracle taste.

 

Then I took a soup from the crab shell and cooked a risotto.

 

This is a miracle!

 

 

1st Marusan Wine Miwakubo Chardonnay 2020  2200 yen

I chose this one for the snow crab.

It is made from 100% Chardonnay grown in the estate vineyards in Katsunuma Yamanashi.

I got a big success.

What a delicious Chardonnay is this!

The taste was pure, pure, pure and pure.

I caught a lot of fruits shower.

As I went mad to snow crab, I forgot to taste wine.

When I returned to wine, I went into the dream world.

It is the best delicious dinner in this year.

I was so happy indeed!

 

 

2nd Marusan Wine Merlot & Petit Verdot 2019  2200 yen

Allow me that I go to the second bottle today.

It is made from Merlot and Petit Verdot grown in the estate vineyards in Katsunuma.

The taste was very mild and elegant.

The winery want to value the delicate grape character.

I felt fruits, fruits, fruits and fruits.

I felt as if I went into a fruits basket.

It was very good for the crab risotto I cooked.

Ah, this feels like heaven…