勝沼でワイン会

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山梨に一泊二日の小旅行。

紅葉シーズン、中央高速の大渋滞を避けてJR特急あずさを利用しました。

 

 

 

 

JRも車内は満席。立席利用のあるJR特急に乗ったのは何年ぶりでしょう?

お昼は山梨市の歩成本店で、山梨名物3点セット。

 

 

 

 

馬刺し

 

 

 

 

鳥もつ煮

 

 

 

 

ほうとう

 

 

 

 

 

午後一番、勝沼のマルサン葡萄酒に伺いました。

 

 

 

 

 

 

 

秘かに仕込み中の、リラックスワイン・オリジナルワインをチェックします。

 

 

 

 

山梨県収穫のブドウを野生酵母で発酵させた特別キュベです。

 

 

 

 

 

 

酸の際立つピュアな味わい。

想像していたよりも、良く出来ているようです。

 

 

 

 

マルサン葡萄酒のオーナー&ワインメーカー、若尾さんのご指導の賜物だと思います。

 

 

 

 

来春に発売の予定、発売が決まったらこの日記でもご案内いたします。

 

 

次は、原茂ワインにアポ無し訪問。

 

 

 

 

残念ながら、オーナーの古屋さんはお留守でしたが、ワイン醸造担当の山崎さんとしばしワイン談議。

 

 

 

 

夜は勝沼のサンキング・カフェでワイン会。

 

 

 

 

 

 

お繋がりのある勝沼のブドウ栽培農家、ワイン醸造家、ワインショップのオーナーに集まっていただきました。

 

 

 

 

飛び入り参加もあって、いつの間にか大盛況。

 

 

 

 

自粛期間には叶わなかったワイン会。

 

 

 

 

やっぱりいいです。

とてもいいです。

 

 

 

 

勝沼ワインと、美味しいお料理、ワインにまつわる数々のエピソードを、たっぷりと堪能しました。

 

 

 

 

皆さん、おつかれさまでした。

 

 

 

 

楽しかったですね。

また、ぜひ集まりましょう!

 

 

 

 

今日の一本。

勝沼醸造 間藤(MATO) 2020 

限定1,000本醸造の勝沼醸造の特別キュヴェ。

 

 

 

 

勝沼町間藤地区で収穫した甲州を醸し発酵させたオレンジワイン。

野生酵母で、補糖なしのノーハンドスタイル。

亜硫酸のレベルも極めて低いと思われます。

アルコール度数8.5%とは思えないヴォリューム感、しっかりとした酸とほのかな渋み、自然派ワイン系の優しい口当たり。

今まで飲んだどの甲州とも異なるユニークなスタイルです。

これ、美味しいです。

特にナチュラル系ワインの好きな方には、好まれるでしょうね。

勝沼醸造、やりますね。

 

 

 

Nov. 5

No Wine Day

 

 

Nov. 6

I had a one night-two days trip to Yamanashi.

 

At first, I had a nice local foods lunch.

 

Bashashi

 

Motsuni

 

Houtou

 

Very good!

 

Then I visited to Marusan Winery in Katsunuma.

 

We have been producing some original cuvee of Relax Wine in this season at the winery.

 

We checked the tank.

 

The wine is growing very well.

It is made from Koshu, MBA and Chardonnay grown in Yamanashi with wild yeasts.

 

It will be released in the next spring.

Please expect this one.

 

 

Then I visited to Haramo Wine with no appointment.

Unfortunately, Mr. Furuya was out of the winery.

 

 

In the evening, I organized a small wine party at Sunking Café in Katsunuma.

Some grape grower, winemaker and wine shop owner in local gathered. 

 

We enjoyed very much nice local wines, foods and talking very much.

 

Finally, we could have such nice opportunity.

Everybody was so happy!

 

Thank you very much!

 

 

My best wine today.

Katsunuma Winery MATO 2020

It is made from 100% Koshu grown in Mato Katsunuma.

It is fermented by wild yeasts without sugar and macerated as same as red wine.

It is a kind of Koshu Orange wine.

The style is very unique.

Even though the alcohol degree is only 8.5%, I felt a rich body.

I also felt the natural fruits, good acidity and very light tannin.

The style is different from all of the Koshu wine I have ever tasted.

I like this one very much.